Κλιμάκιο αγροτών επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη για τις αποζημιώσεις που διεκδικούν μετά την θεομηνία που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου στην περιοχή Ορφανού με την παρουσία και του βουλευτή κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι άμεσες ενώ σχολίασε πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είχαμε μια ακόμη συνάντηση με τους αγρότες. Η καταστροφή που υπήρξε στις δημοτικές ενότητες Ορφανού και Πιερέων πριν περίπου 10 μέρες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά της όχθης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος της καταστροφής και θα κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που προβλέπει το πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, βρεθήκαμε εκεί οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού τον οποίο ενημέρωσα τηλεφωνικά για το μέγεθος των καταστροφών, είναι ότι τη Δευτέρα ένα κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο που είναι αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές, καθώς και ένα ευρύτατο κυβερνητικό κλιμάκιο από τα υπουργεία Γεωργικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, βρέθηκαν σε σύσκεψη στο δημαρχείο του Παγγαίου και στη συνέχεια σε επιτόπια ενημέρωση για τις καταστροφές στις καλλιέργειες αμπελιών, ελιών και αμυγδάλων».

ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Για το τι θα γίνει από δω και πέρα είπε ότι «από τη συνάντηση της Δευτέρας βγήκε ότι θα πάμε ως επί το πλείστον σε οριζόντιες αποζημιώσεις ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατό. Θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, μία για να είναι μεγαλύτερες οι αποζημιώσεις από το Μέσο Όρο τριετίας που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ Κι μία για τη μη παρακράτηση του 20%.

Στόχος μας είναι να δοθούν κατευθείαν οι αποζημιώσεις και να μην πάμε σε προκαταβολές αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα που θα γίνουν κάποια πράγματα, οπότε είμαστε εδώ να δούμε πώς ακριβώς θα το κάνουμε.

Παράλληλα θα αναζητήσουμε πρόσθετους πόρους για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απώλειες των αγροτών.

Κέρδος από τη ζημιά δεν υπάρχει, όμως θα πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει.

Επίσης, ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε στοχευμένα να υπάρξουν αναστολές υποχρεώσεων για το 6 μήνες, των αγροτών που επλήγησαν στο 100%, είτε είναι ασφαλιστικές εισφορές, είτε προς την εφορία και τις τράπεζες.

Ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα και σε μεμονωμένους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και θα πρέπει οι αγρότες να εμπιστευθούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δείξει κατ’ επανάληψη τη στήριξή της στον πρωτογενή τομέα.

Όλε αυτές τις μέρες διαπιστώθηκε ότι εκτός από ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει η ΠΕ Καβάλας, έχουμε και ποιοτικούς αγρότες. Αυτό μας δημιουργεί μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον και ταυτόχρονα μας υποχρεώνει να κάνουμε παραπάνω από αυτά που μπορούμε».

Προηγούμενο άρθροΜε πολύ καλούς ρυθμούς λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και το παράρτημα Καβάλας
Επόμενο άρθρο“Δεν υπάρχουν χρήματα από τους τουρίστες για τα εμπορικά καταστήματα” δηλώνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης