Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι της Θάσου σε ότι αφορά την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης δήλωσε πως αναμένουν να λήξει σύντομα ο πόλεμος και αυτό που τους απασχολεί είναι η αύξηση των τιμών.

Αρχικά ανέφερε ότι “Εμείς στον τουρισμό συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος. Βέβαια οι κρατήσεις έχουν σταματήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τις ημέρες του πολέμου δηλαδή.

Σαφώς και το ζητούμενο είναι να μπορέσει να τελειώσει όλο αυτό γρήγορα για να μπορέσει να επανέλθει η ψυχολογία του κόσμου και να μπορέσει να κάνει ο πληθυσμός τον προγραμματισμό για τις διακοπές του.

Αυτό που μας προβληματίζει βέβαια είναι οι επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην οικονομία γιατί εκεί είναι το μέγα θέμα. Μιλάμε για τα έξοδα της μεταφοράς που έχουν ανέβει πολύ σε συνδυασμό μάλιστα με τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού… Αυτός είναι ο κύριος μας προβληματισμός, μαζί βέβαια και με το δικό μας λειτουργικό κόστος που αναμένεται επίσης να έχει άνοδο τουλάχιστον στο 30% λόγω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια, στη Διατροφή και όλα αυτά”.

ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ

Αναφορικά με τις τιμές που θα ισχύσουν τόνισε ότι “Για όσους δουλεύουν στην τουριστική βιομηχανία ξέρουν ότι όλες οι συμφωνίες της επόμενης σεζόν κλείνονται από την προηγούμενη χρονιά. Άρα κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτή την αύξηση των τιμών για φέτος.

Δεσμευόμαστε από τα συμβόλαια μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τις τιμές του 2023 αλλά και πάλι η αύξηση των τιμών είναι τόσο μεγάλη που θα δυσκολευτούμε να την ακολουθήσουμε.

Δηλαδή μπορούμε να βάλουμε ένα 5% πάνω από τα ισχύοντα αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο 30%. Και αυτό βέβαια έχει συνάρτηση και με το Διεθνή Ανταγωνισμό. Διότι δεν μπορείς να έχεις χώρες όπως την Τουρκία, οι οποίες ελέω της συναλλαγματικής διαφοράς είναι πολύ φθηνές και έτσι εμείς δεν μπορούμε να ανεβάσουμε πολύ τις τιμές γιατί αυτό απλά θα φέρει αντιδράσεις και δεν θα μας προτιμήσουν”.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στο ερώτημα αν υπάρχει επιστροφή τουριστών όπως για παράδειγμα τουρίστες από την Αυστρία τόνισε ότι “Πράγματι είναι ευχάριστο ότι όλες οι παλιές αγορές που ξεκόπηκαν από εμάς λόγω της πανδημίας και η Αυστριακή δηλαδή, και οι Βέλγοι, και οι Ολλανδοί αλλά κύρια όλες οι σκανδιναβικές αγορές, όλες επέστρεψαν.

Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο και μας κάνει να περιμένουμε το καλύτερο. Σαφώς και δεν περιμέναμε να επιστρέψει η αγορά της Ρωσίας. Άλλωστε αυτό δεν είναι δυνατό από την στιγμή που δεν είχαμε συναλλαγές με την Ρωσία μετά το πρόβλημα με το γραφείο του Ομίλου Μουζενίδη (μετά τον θάνατο του ιδίου δηλαδή) αλλά σίγουρα θα επηρεασθεί ο οδικός τουρισμός μια και είχαμε αρκετούς επισκέπτες και από την Μολδαβία και από την Λευκορωσία και δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει και άλλες χώρες, από την Ρουμανία ….».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφορικά με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τέλος τόνισε ότι “Η οικονομία διαμερισμού είναι κάτι το θεμιτό. Και εμείς θέλουμε μια και είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτι που βοηθάει τον κόσμο να έχει ένα επιπλέον εισόδημα. Αλλά αυτό γίνεται με αθέμιτο τρόπο και αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανόνες όπως σε περιοχές του εξωτερικού που διέπουν την λειτουργία και τον έλεγχο των καταλυμάτων της οικονομίας διαμερισμού.

Και αυτό δημιουργεί μια χαώδη κατάσταση, μια κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν τηρούν οικονομικούς, υγειονομικούς ή άλλους κανόνες που διέπουν την λειτουργία μας και αυτό είναι το ζητούμενο.

Επιπλέον όταν όλο αυτό το σκεπτικό παύει να αποτελεί μια οικονομική ένεση μιας οικογένειας αλλά αποτελεί πλέον επιχείρηση και μάλιστα χωρίς κανόνες, ναι αυτό είναι ένα πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Μιλάμε για ένα καλυμμένο ξενοδοχείο χωρίς όμως τις ανάλογες αιτήσεις για αδειοδοτήσεις. Εμείς για να βγάλουμε μια άδεια πιεζόμαστε πολύ, ενώ τα ενοικιαζόμενα όχι! Άρα πρέπει να αντιμετωπισθεί όλο αυτό από την πολιτεία και να υπάρχει έλεγχος”.

Μάλιστα ανέφερε ότι και στην περιοχή μας υπάρχουν καταλύματα που νοικιάζονται στα κρυφά, μια και δεν είναι μόνο οι ενοικιάσεις μέσω ίντερνετ!!

«Αν η πολιτεία αποφασίσει να πάρει μέτρα τότε καλώς. Για παράδειγμα υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη, όπως στα Κανάρια Νησιά που απαγορεύεται τελείως να κάνεις τέτοιες κινήσεις…Άλλοι βάζουν περιορισμό στις ημέρες, στην φύση των καταλυμάτων και άλλα τινά. Εδώ είμαστε απλά ο καθένας κάνει ό,τι θέλει» σημείωσε χαρακτηριστικά…

ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Τέλος αναφορικά με τις τουριστικές εκθέσεις σημείωσε ότι “Είχαμε κάνει ένα πρόγραμμα και ο πόλεμος μας βρήκε στην Ρουμανία. Άλλωστε αυτές τις ημέρες δεν έχουμε καμία κράτηση οπότε γίνεται προσπάθεια προβολής αλλά πέφτει στο κενό… Άρα δεν είναι φρόνιμο αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η αρνητική κατάσταση να κάνουμε κάτι… Εμείς όμως εδώ στην Θάσο ετοιμαζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα έρθει. Προετοιμαζόμαστε να έχουμε το 90% της πληρότητας του 2019… Αρκεί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα ακρίβειας. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα”.

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Χρόνης: Θα πρέπει οι επιχειρήσεις ύδρευσης να συνεχίσουν να παρέχουν φθηνό καθαρό νερό, καλή διαχείριση λυμάτων και για να γίνει αυτό πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη η Πολιτεία
Επόμενο άρθροΑνέστης Δημητριάδης: Πανηγυρικό το κλίμα της επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου και του Βύρωνα