Δυναμικό “παρών” στον αγώνα για λιγότερα σκουπίδια και περισσότερη ανακύκλωση έδωσε ο Δήμος Θάσου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές αξίες στη νέα γενιά διαδίδοντας το μήνυμα της ανακύκλωσης. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ενισχύοντας τους με ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγουν στο σπίτι είναι οι γονείς που θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη δράση αυτή με τον ίδιο ενθουσιασμό.Στόχος μικρών και μεγάλων είναι να ανακυκλώνονται τα ήδη υπάρχοντα υλικά  που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και να περιορίσουμε όλο και περισσότερο τα απόβλητα που παράγουμε. 

Στο πλαίσιό των δράσεων για την ενημέρωση των μικρών μαθητών από τον Δήμο Θάσου το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουάριου 2020 ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος,Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας Αχχιλέας Σταμούλης και η υπάλληλος του Δήμου Θάσου Ειρήνη Ραφαήλ επισκέφτηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο Λιμένα.Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη χρήση των διαφορετικών κάδων και αφού κατανόησαν «τι πρέπει να πετάνε πού» άκουσαν την ιστορία για την μικρή Άννα και τον μπλε κάδο…..

Διαβάστε την ιστορία της μικρής Άννας και του μπλε Κάδου….

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια όμορφη πόλη, όπως η δική μας, ζούσαν πολλά παιδάκια. Οι γονείς τους τα αγαπούσαν πολύ και τους αγόραζαν πράγματα, τυλιγμένα σε ωραία χαρτιά και κουτιά γυάλινα, πλαστικά ή και μεταλλικά. Ότι όμως τελείωνε έπρεπε να το πετάξουν στα σκουπίδια. Έτσι λοιπόν, σιγά σιγά, η όμορφη πόλη τους άρχισε να βρομίζει και να γεμίζει σκουπίδια και τα παιδιά ήταν τόσο στεναχωρημένα, όμως αποφάσισαν να βρουν μια λύση. Τότε γνώρισαν την Άννα την Ανακύκλωση (σπουδαία κυρία!) και τον φίλο της τον Μπλε Κάδο. Η Άννα λοιπόν, έπαιρνε τα σκουπίδια και με την βοήθεια του φίλου της τα έκανε χρήσιμα. Τα παιδιά για να βοηθήσουν την Άννα, ξεχώριζαν τα χρήσιμα σκουπίδια στο σπίτι τους και τα πήγαιναν στην Άννα, η οποία τα έριχνε στον αχώριστο φίλο της κύριο Μπλε Κάδο. Γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά, εφημερίδες, τετράδια, κουτιά, τενεκεδάκια, όλα τα έριχναν στον Μπλε κάδο.

Μια μέρα που τα παιδιά χαρούμενα πήγαιναν να συναντήσουν την Άννα την ανακύκλωση και τον φίλο της τον κύριο Μπλε κάδο, τους είδαν στεναχωρημένους και τους ρώτησαν τι έγινε. Τότε ο μπλε κάδος τους είπε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι πρέπει να πετάνε μέσα σε αυτόν και έριχναν ΟΛΑ τα σκουπίδια τους μέσα.Με την ιστορία του κύριου μπλε κάδου τα παιδιά στεναχωρήθηκαν πολύ και ρώτησαν πως μπορούν να βοηθήσουν. Τότε η Άννα η Ανακύκλωση και ο κύριος Μπλε κάδος τους εξήγησαν ότι μέσα στον μπλε κάδο πετάμε όλα τα σκουπίδια που είναι από γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και πλαστικό, τα υπόλοιπα σκουπίδια πηγαίνουν στον πράσινο κάδο.

Έτσι λοιπόν, τα παιδάκια αποφάσισαν να βοηθήσουν την Άννα την Ανακύκλωση και τον κύριο Μπλε κάδο και να πούνε σε όλο τον κόσμο τι μπορούνε να πετάνε στους μπλε κάδους και τι στους πράσινους. Το είπαν στους γονείς τους, στους παππούδες τους, στα μεγαλύτερα αδέρφια τους, στους γείτονές τους.Αφού λοιπόν, το είπαν παντού, η πόλη τους ξανά έγινε όμορφη και καθαρή και η Άννα η ανακύκλωση και ο κύριος μπλε κάδος ήταν και πάλι χαρούμενοι και όλοι μαζί απολάμβαναν ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία του Δήμου, με σκοπό τη γνώση στην σωστή διαχείριση των αποβλήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος με σκοπό να μεταφερθεί όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στις οικογένειές τους.

Προηγούμενο άρθροΠρωταθλητής Ν.Καβάλας στην Πετοσφαίριση το ΓΕΛ Λιμένα
Επόμενο άρθροΣτην Θάσο τον Μάρτιο ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου