Mία ακόμη δικαστική απόφαση –η έκτη επί συνόλου έξι που έχουν εκδοθεί– απορρίπτει τις αγωγές πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν οι απολύσεις τους.

Πρόκειται για την απόφαση 65/24 του Πρωτοδικείου Καβάλας, η οποία αφορά δύο αγωγές, συνολικά 62 εργαζομένων, με την οποία μάλιστα κρίνεται και ως προσχηματική η επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει, απέχοντας από την εργασία τους, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας.

Η απόφαση θεωρεί ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που θα πιστοποιούσε ότι όντως υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο, τα οποία γενικόλογα επικαλούνταν οι πρώην εργαζόμενοι ως αιτία για την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν, μη προσερχόμενοι στην εργασία τους. Το Δικαστήριο επικαλείται σχετικά τόσο το πόρισμα της ΕΔΕΥ (της αρχής του Δημοσίου που επιβλέπει την υλοποίηση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας) όσο και σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, από τα οποία προκύπτει ότι δεν υφίστανται ζητήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, ενώ χαρακτηρίζει ως προσχηματικούς τους λόγους για τους οποίους οι πρώην εργαζόμενοι προχώρησαν στην επίσχεση εργασίας, ενώ δεν επέστρεψαν στην εργασία τους παρά τις εκκλήσεις της Ενεργειακής.

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι προηγούμενες πέντε αποφάσεις ήταν οι εξής:

Η πιο μαζική απόφαση που εκδόθηκε προ μηνός, αφορούσε τρεις αγωγές συνολικά 92 εργαζομένων [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ], με το Πρωτοδικείο Καβάλας να κρίνει ότι οι απολυθέντες εργαζόμενοι είχαν υποπέσει σε πληθώρα από πειθαρχικά παραπτώματα, έχοντας πλήρως αποδεχθεί τις ενέργειες του Σωματείου, όπως την άρνηση εισόδου στο εργοστάσιο στη διοίκηση της εταιρείας, την απόπειρα να τεθεί σε λειτουργία η ροή του φυσικού αερίου αντίθετα με τις διοικητικές εντολές, τη μη υποβολή των ημερήσιων reports για τα συμβάντα στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, την πλήρη αυτοδιαχείριση του εργοστασίου από το Σωματείο, αλλά και την παρεμπόδιση εισόδου των αστυνομικών οργάνων στις εγκαταστάσεις. Επίσης με την απόφαση είχε κριθεί ότι αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως άσκηση νόμιμου συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Μία άλλη απόφαση αφορούσε την αγωγή 17 μελών του πρώην Σωματείου που, μαζί με τη διοίκηση του Σωματείου, είχαν θεωρηθεί ως οι πρωταίτιοι των επεισοδίων της 21ης Δεκεμβρίου και, γενικότερα, των παραβατικών συμπεριφορών στον χώρο εργασίας. Οι 17 πρώην εργαζόμενοι ζητούσαν με την αγωγή τους να ακυρωθούν οι απολύσεις τους και η αγωγή τους απορρίφθηκε.

Επίσης, το Πρωτοδικείο Καβάλας έχει απορρίψει δύο αγωγές δύο πρώην εργαζομένων που είχαν απολυθεί για το περιστατικό της παραβίασης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2021.

Τέλος, η πρώτη χρονικά υπόθεση που εκδικάσθηκε και για την οποία εκδόθηκε απορριπτική απόφαση ήταν η αγωγή του Βαγγέλη Παππά, που ζητούσε να ακυρωθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του που έγινε με το αιτιολογικό της θεμελίωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Προηγούμενο άρθροΗ Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την ένσταση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών για την αύξηση των δημοτικών τελών
Επόμενο άρθροΑυξάνονται από δυο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τα δρομολόγια των ferry boat στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου