“Κάλλιο αργά, παρά ποτέ” σχολιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θάσου, Δημήτρης Θεοδωρίδης σχετικά με το θέμα των λατομείων του νησιού

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης σημειώνει σε δελτίο τύπου:

Έτσι λέει ο σοφός λαός μας. Το ίδιο λέμε κι εμείς, οι ενεργοί πολίτες της Θάσου, για το Δήμαρχο του νησιού μας που μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια ασπάζεται τις θέσεις μας σχετικά με το σοβαρό θέμα των λατομείων μαρμάρου στο νησί μας.

Πριν δύο χρόνια περίπου δίναμε αγώνα για να μην περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την Α΄ Φάση το Σχέδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θάσου, που καθόριζε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού μας ως εν δυνάμει λατομική ζώνη. Εδώ και αρκετά χρόνια βλέποντας την ασυδοσία που επικρατεί στο νησί μας στο ζήτημα της εξόρυξης του μαρμάρου, έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας της Θάσου: ΟΧΙ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, εφόσον όλα αυτά τα χρόνια οι ιδιοκτήτες των λατομείων δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προβαίνουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις άδειές τους και στις περιβαλλοντικές μελέτες.

Το γεγονός ότι ως ιδιοκτήτες των λατομείων δίνουν δουλειά σε συντοπίτες μας και κάποια έσοδα στο Δήμο, αυτό δεν τους νομιμοποιεί να μη σέβονται το περιβάλλον του νησιού μας με τη σπουδαία ιστορία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην μακραίωνη ιστορία της Θάσου, στους κατοίκους της και στις γενιές που στο μέλλον θα την κατοικήσουν, και δεν έχουν το δικαίωμα εξαιτίας της δικής τους οικονομικής δραστηριότητας να καταστρέφεται η φυσική ομορφιά της Θάσου για να στολίζεται η Μέκκα, η Βαρκελώνη και η Σαγκάη.

Με αφορμή λοιπόν τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Χατζηεμμανουήλ για το πολύ σοβαρό θέμα των λατομείων μαρμάρου (εφημερίδα Καβάλα 9-2-2019), ως «Δημοτική Θασιακή Κίνηση», τοποθετούμαστε: Ο Δήμος του νησιού μας πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Λατομικού Παρατηρητηρίου με τη συμμετοχή του Δήμου, επιστημόνων και φορέων, που θα έχει ως έργο της τον αυστηρό έλεγχο των λατομικών επιχειρήσεων μαρμάρου όσον αφορά:

α) την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως προβλέπουν οι άδειες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στον κανονισμό λειτουργίας των λατομείων β) την υποχρέωση της εφαρμογής της υπόγειας εξόρυξης, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο και γ) τον επαναπροσδιορισμό των εσόδων του Δήμου από τις λατομικές Επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγές από Εβρίτισσες νοικοκυρές! Μοιράζονται τα μυστικά τους!
Επόμενο άρθρο“Φώτα παρακαλώ” στη παιδική βιβλιοθήκη στο Σούγελο