Στα απολύτως απαραίτητα επικεντρώνεται το Δασαρχείο Διδυμοτείχου σχετικά με τα έργα πρόληψης δασοπυροπροστασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περιοχή ευθύνης του συγκεκριμένου Δασαρχείου είναι η μισή έκταση του Νομού Έβρου δηλαδή 2 εκατομμύρια και 20.000 στρέμματα, από τα οποία τα 450.000 αποτελούνται από δάση και δασικές εκτάσεις.

Ο δασάρχης, Μητρούδης Δημήτρης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε πως λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τα απαιτούμενα έργα, κλαδεύσεις και αραιώσεις, σε πολλά από τα δάση που υπάρχουν σε σημεία της περιοχής όπως στα πευκοδάση, Φυλακίου, Σπηλαίου, Δικαίων, γι’ αυτό περιορίζονται στα αναγκαία, όπως η συντήρηση δικτύου.

Η συντήρηση των οδικών δικτύων, ο καθαρισμός των περιαστικών δασών, η συντήρηση των δεξαμενών και των πυροφυλακίων, είναι τα έργα πρόληψης που τώρα εκπονούνται από την υπηρεσία όμως τα χρήματα που διατίθενται είναι πολύ λίγα. Για τα έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου η χρηματοδότηση που δόθηκε από το Πράσινο Ταμείο είναι της τάξης των 23.000 ευρώ για το τμήμα Κυριακής- Δερείου, που περιλαμβάνει τον Ορεινό δασώδη Όγκο του Νομού, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/10 του προϋπολογισμοί του έργου σύμφωνα με την μελέτη που υπάρχει.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Δασάρχη «θα κάνουμε τους κύριους οδικούς άξονες και τα πιο επικίνδυνα σημεία. Θα απλώσουμε δλδ τα πόδια μας ανάλογα με το πάπλωμα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μια τεράστια έκταση την οποία εποπτεύει το Δασαρχείο Διδυμοτείχου, στην αρχή του καλοκαιριού το δασικό προσωπικό δασολόγοι δασοπόνοι δασοφύλακες είναι μόνο 15 άτομα, από εκεί που θα πρέπει να ήταν διπλάσιοι, με πολλά αντικείμενα ο καθένας αλλά και πολλά έργα αντιπυρικής προστασίας, που δυστυχώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Εδώ και 15 χρόνια έχουν να γίνουν σχετικές προσλήψεις οπότε ευχόμαστε αυτό το καλοκαίρι όπως επισημαίνει ο κ. Μητρούδης, να περάσει ήσυχα και ανεύφλεκτα.

Σύνταξη Μαρία Μανάκα

ΕΡΤ Ορεστιάδας

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ποιοι είναι οι δύο «παλιοί» που εντάχθηκαν στο «προεδρικό μπλοκ» – Κίνηση «ματ» από Ανδρουλάκη
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τις πανελλήνιες εξετάσεις