19 Σεπτεμβρίου 2024, 3:52
20.5 C
Kavala

Για 7η μέρα καίγεται το Παγγαίο Ορος – Μόνο μία βροχή θα σώσει το βουνό

Χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει εδώ και 7 ημέρες η φωτιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Ορος Παγγαίο.

Οι κάτοικοι των χωριών του Παγγαίου, τόσο από το νομό Καβάλας στο δήμο Παγγαίου, όσο και από το νομό των Σερρών, στο δήμο Αμφίπολης, ζουν έναν εφιάλτη χωρίς τελειωμό, βλέποντας τη φωτιά να καίει το καταπράσινο βουνό και να απειλεί τους οικισμούς.


Αυτό που τους παρηγορεί, προς το παρόν, είναι πως η πυρκαγιά, καίει, κατά κύριο λόγο, σε μεγάλη υψόμετρα και σε χαμηλή βλάστηση, μέσα σε χαράδρες, απότομες πλαγιές και απόκρημνους βράχους.

Η προσπάθεια που καταβάλλουν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές είναι οι φλόγες να μην πλησιάσουν το βαθύ δάσος. Ολοι εύχονται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βροχή την Πέμπτη καθώς εκεί πλέον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν έξι εναέρια μέσα, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή βρίσκονται 280 πυροσβέστες, 46 οχήματα και 25 πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές από εθελοντικές ομάδες της περιοχής και όχι μόνο, καθώς και κάτοικοι από τα γύρω χωριά.

Η φωτιά έχει δύο ενεργά μέτωπα, το πρώτο νοτιοδυτικά του Πλατανότοπου Καβάλας και το δεύτερο πάνω από το Ροδολίβος και την Πρώτη Σερρών. Το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το Center TV, θα μεταφερθούν με ελικόπτερα δεξαμενές στην κορυφή του Παγγαίου ώστε να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών στην πυρκαγιά.

Παράλληλα, μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλες αυτές τις ημέρες προχωρούν προληπτικά σε διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά του Παγγαίου.

Συγκινητική είναι και η στήριξη του κόσμου, που με όποιο τρόπο μπορεί προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Καθημερινά συγκεντρώνονται νερά, ενεργειακά ποτά και ξηρά τροφή ενώ επιχειρήσεις της περιοχής προσφέρουν φαγητό και άλλα είδη.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στην κορυφογραμμή του Ορους Παγγαίου σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, πάνω από τα 1.500 μέτρα και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κατακαίγοντας περισσότερα από 20.000 στρέμματα.

Φ. Αναστασιάδης: «Αγωνιούμε να μην φτάσει στο βαθύ δάσος η φωτιά στο Παγγαίο»

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης δεν έκρυψε το φόβο και την αγωνία του. Σε δηλώσεις του στον Αθήνα 984 είπε: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια πυρόσβεσης και από αέρος και από τις επίγειες δυνάμεις. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ταυτόχρονα δεκάδες τμήματα της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές, αλλά δυστυχώς το Παγγαίο είναι ένα όρος που δεν προσεγγίζεται εύκολα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες».

Οπως τόνισε, οι ελπίδες να σταματήσει ο οικολογικός αφανισμός εναποτίθενται δυστυχώς πλέον στη βροχή λόγω της ξηρασίας και του ανάγλυφου της περιοχής. Διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος εκκένωσης οικισμών, ενώ ανέφερε πως δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα για την έκταση της καταστροφής.
«Αν δεν βρέξει, το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε και αεροπλάνα και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού επί του πεδίου, αλλά το δύσβατο του όρους μαζί με την ξηρασία δεν βοηθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος εκκένωσης κάποιου από τους οικισμούς. Η φωτιά ελέγχεται, όσο μπορούμε, ώστε να μην φτάσει στο βαθύ δάσος. Καίγεται έρπουσα βλάστηση και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε το μέτωπο, όσο μπορούμε. Ακόμη δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι έκταση έχει καεί».

Hot this week

Το Σάββατο τελικά η πρεμιέρα του ΑΟΚ κόντρα στη Λάρισα

Το Σάββατο (21/9) στις 14.45 θα διεξαχθεί τελικά ο...

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού για τα χαλιά – “Κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση, έγινε με απόλυτη διαφάνεια”

Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις αγορές του υπουργείου Το υπουργείο Τουρισμού...

Topics

Το Σάββατο τελικά η πρεμιέρα του ΑΟΚ κόντρα στη Λάρισα

Το Σάββατο (21/9) στις 14.45 θα διεξαχθεί τελικά ο...

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού για τα χαλιά – “Κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση, έγινε με απόλυτη διαφάνεια”

Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις αγορές του υπουργείου Το υπουργείο Τουρισμού...

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών

Σας ενημερώνουμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας την Τετάρτη 18...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img