Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο προχωρά στην προμήθεια έντεκα (11) νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό, μέσο χρηματοδότησης ύψους 6,6 εκατ. Ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προέβη στο συντονισμό των αρμόδιων Διευθύνσεων και Υπηρεσιών για την εκκίνηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούσαν την χρηματοδότηση και την διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον έντεκα νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό.

Η προμήθεια των εν λόγω σκαφών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την επόμενη της υπογραφής της σύμβασης, με το πρώτο να παραδίδεται εντός τεσσάρων μηνών από την επόμενη της υπογραφής της σύμβασης και τα υπόλοιπα ένα σκάφος ανά δύο μήνες.

Τα έντεκα (11) αυτά νέα σκάφη θα διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές ΘΑΣΟΥ, Ψαρών, Άγιου Ευστράτιου, Φούρνων, Κέας, Λειψών, Κάσου, Βόρειας Εύβοιας, Χώρας Σφακίων, Ιεράπετρας και Ζακύνθου.

Ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά θα διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό, ναυτιλιακό εξοπλισμό ενώ θα περιλαμβάνουν και ειδικό διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

Αυτός ο εξοπλισμός θα δίνει τη δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στην κοινωνία και να αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων σκαφών σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές είναι τα εξής :

– Ολικό Μήκος: Άνω των 11,00 μέτρων.

– Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 40 κόμβων.

– Οικονομική Ταχύτητα: Άνω των 33 κόμβων.

– Μέγιστη εμβέλεια με την οικονομική ταχύτητα: Άνω των 300 Ν.Μ.

– Αριθμός Επιβαινόντων: 10 άτομα.

– Μέσο πρόωσης: Δύο (02) σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες Diesel.

Τα νέα σκάφη στις περιοχές που θα διατεθούν θα επιτελέσουν τον διττό τους ρόλο που είναι να περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και να αναλαμβάνουν καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου. κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και την Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος που αφουγκράζονται τις ανάγκες των Νησιωτικών Περιοχών και του Νησιού μας, της Θάσου.

Η διάθεση ενός σκάφους αυτών των προδιαγραφών και αυτού του ρόλου στην Λιμενική Αρχή της Θάσου θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της, αφού θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ασφαλέστερες και ταχύτερες διακομιδές ασθενών προς την ηπειρωτική χώρα».

Προηγούμενο άρθροΔήμος Νέστου: Δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 15.350.000€
Επόμενο άρθροΜαθητικοί αγώνες σκάκι- Επιτυχία για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας