Το αβοκάντο είναι ένα πολύ ξεχωριστό και δημοφιλές φρούτο. Αν και γενικά είναι υγιεινό, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων θα πρέπει να το καταναλώνουν σε περιορισμένες ποσότητες και κάποιοι θα πρέπει να το αποφεύγουν τελείως.

Το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι υγιεινά λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL (κακής) και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL (καλής). Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Το αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της βιταμίνης Κ, του φολικού οξέος, του καλίου και του μαγνησίου.

Το αβοκάντο είναι ένα θρεπτικό φρούτο για τους εξής λόγους:

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες
Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε αβοκάντο είναι οι εξής:

Άτομα με αλλεργίες στο λατέξ.
Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα
Άτομα με ηπατική νόσο
Άτομα με αλλεργίες στο λατέξ

Το αβοκάντο περιέχει μια πρωτεΐνη που είναι παρόμοια με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο λατέξ. Το αβοκάντο, όπως οι μπανάνες και τα ακτινίδια, περιέχει ορισμένες πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα άτομα με αλλεργίες στο λάτεξ μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στο αβοκάντο, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως κνησμός, εξάνθημα, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και ακόμα και αναφυλακτικό σοκ. Οπότε μέχρι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, είναι καλό να μην το εντάξετε στη διατροφή σας.

Ουσιαστικά αυτό οφείλεται σε μια αντίδραση που ονομάζεται «σύνδρομο λατέξ-φρούτου». Εμφανίζεται όταν άτομα με αλλεργία στο λάτεξ έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι παρόμοιες με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο λάτεξ, και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Η διάγνωση του συνδρόμου λατέξ-φρούτου γίνεται με την εξέταση του αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο λάτεξ και στα συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι άτομα που πάσχουν από μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενο κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να περιλαμβάνουν: Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, διάρρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια, αίσθημα ατελών κενώσεων.

Η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ή ποτών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει. Τα άτομα με IBS δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο επειδή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Το αβοκάντο περιέχει ένα είδος υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Οι ολιγοσακχαρίτες είναι δύσκολοι στην πέψη και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια σε άτομα με IBS. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά. Τα λιπαρά μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS. Εάν έχετε IBS και σκέφτεστε να φάτε αβοκάντο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς το αβοκάντο μπορεί να σας επηρεάσει και να σας προτείνουν εναλλακτικές.

Άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα

Τα αντιθρομβωτικά και αντιπηκτικά φάρμακα μειώνουν την πήξη του αίματος, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη θρόμβων. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, επομένως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ μπορεί να αντισταθμίσει τη δράση των αντιθρομβωτικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αβοκάντο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Μία μερίδα αβοκάντο (200 γραμμάρια) περιέχει περίπου 45 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, η οποία είναι περίπου το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Εάν παίρνετε αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες αβοκάντο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την ποσότητα του αβοκάντο που μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια.

Άτομα με ηπατική νόσο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά είναι υγιεινά για τον οργανισμό, αλλά σε άτομα με ηπατική νόσο μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη και να επιβαρύνουν το συκώτι. Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται σαπωνίνη. Οι σαπωνίνες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, σε άτομα με ηπατική νόσο, οι σαπωνίνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο συκώτι. Για τους παραπάνω λόγους, τα άτομα με ηπατική νόσο θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αβοκάντο. Εάν έχετε ηπατική νόσο και σκέφτεστε να φάτε αβοκάντο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς το αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και να σας προτείνουν εναλλακτικές επιλογές.

Το αβοκάντο είναι ασφαλές για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ωστόσο, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στα βρέφη. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και έχετε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αβοκάντο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών. Τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνουν αβοκάντο με μέτρο. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λίπη, επομένως η υπερβολική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται να μειώσετε την ποσότητα αβοκάντο στα καθημερινά σας γεύματα εάν σκοπεύετε να κάνετε δίαιτα.

Προηγούμενο άρθροΤην έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού ανέδειξε για άλλη μία φορά το τραγικό περιστατικό στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθροΌλα έτοιμα για τον διαγωνισμό στο γεωθερμικό Ακροποτάμου