Παγωμένη η αγορά της Καβάλας και παγωμένα και τα ταμεία των επιχειρήσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Κελγιώργης σχολίασε πως σε όλο το αρνητικό σκηνικό προστέθηκε και η κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα είπε ότι «κάθε φορά που υπάρχει κακοκαιρία στην Αττική επηρεαζόμαστε κι εδώ. Εκτός από το πρωινό κρύο, οι μέρες είναι ηλιόλουστες. Ο κόσμος δεν βγαίνει, τα απογεύματα είναι νεκρά, την Τρίτη με ανοιχτή αγορά κάποια στιγμή δεν κυκλοφορούσε ούτε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. Πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν, φαινόμενο πρωτοφανές για την Καβάλα. Ξέροντας ότι δεν θα κάνουν τίποτα, οι καταστηματάρχες προτίμησαν να κάτσουν στο σπίτι και να μην ανοίξουν. Με κρύο και χωρίς διάθεση ο κόσμος δεν βγαίνει έξω. Αυτήν την εικόνα αντιμετωπίζουμε κι αυτή η εικόνα έχει επιδεινωθεί από τη μέρα που ανοίξαμε μετά τα Χριστούγεννα και η αγορά έχει πάρει την κατιούσα. Κορωνοϊός, κλειστή εστίαση και κακή ψυχολογία έχουν επηρεάσει τον κόσμο που δεν έχει διάθεση για τίποτα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να τελειώσουμε με την πανδημία, να μπορέσει να βγάλει έναν δύσκολο χειμώνα από πλευράς εξόδων κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι. Οπότε πρέπει να περάσουν αυτοί οι δύο δύσκολοι μήνες και να μπορέσουμε να έρθουμε στην Άνοιξη για να αρχίσουμε σιγά- σιγά να παίρνουμε τα πάνω μας. Το θέμα είναι ότι αυτούς τους δύσκολους μήνες οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν, γι’ αυτό ερχόμαστε και λέμε ότι ναι μεν πέρυσι είχαμε τους ίδιους υγειονομικούς κανόνες, αλλά είχαμε και την αρωγή της Πολιτείας. Πρέπει να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας με μηδενικά ταμεία. Πέρυσι, αναλογικά με τις καταστάσεις που ζούσαμε, υπήρχε και καλή κίνηση. Φέτος η κίνηση είναι πάρα πολύ πεσμένη. Τα κρούσματα κορωνοϊού πέφτουν αλλά δεν είναι ο αριθμός αυτός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Το λένε και οι ειδικοί ότι αυτοί οι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και η πρώτη που την πληρώνει είναι η αγορά».
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι πώς θα επιστρέψει ο κόσμος στην αγορά. Στις ΗΠΑ τα Mall δεν μπορούν να κρατηθούν ακόμη και σε μεγάλες πόλεις. Ο κόσμος έχει συνηθίσει με τις ηλεκτρονικές αγορές, εμείς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σ’ αυτά τα δεδομένα αλλά είναι τόσο δύσκολο να μπει να μια μικρή επιχείρηση στην ηλεκτρονική αγορά σε σχέση με τα μεγαθήρια. Τι θέλουμε ως Πολιτεία; Να κλείσει η μικρομεσαία επιχείρηση ή να την κρατήσουμε ανοιχτή; Αν τη χρειαζόμαστε και την αποκαλούμε στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πρέπει να δούμε και απτά στοιχεία και απτές βοήθειες. Δεν μπορούμε να τη βγάλουμε με ευχολόγια, με μηδενικά ταμεία και με τα έξοδα να τρέχουν».