“Πλήρεις ημέρες” και πλήρης ασχετοσύνη

Επειδή οι συνδημότες μας πρέπει να ενημερώνονται και να έχουν άποψη για τον “σύγχρονο” τρόπο διοίκησης του Δήμου Καβάλας, δεν μπορώ να μην σχολιάσω και το χονδροειδές λάθος με τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εστάλη στους Δημοτικούς Συμβούλους την Παρασκευή 11 Ιουνίου και όριζε ως ημερομηνία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Ο νόμος είναι και πάλι σαφέστατος και ορίζει ότι: “Η πρόσκληση δημοσιεύεται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του δήμου. Η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση.” (άρθρο 67 παρ. 4 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74 του ν. 4555/2018).

Τι θα πει “πλήρεις ημέρες” μας το λέει το άρθρο 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τα άρθρα 241 με 246 του Αστικού Κώδικα. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβουν και οι μη νομικοί: εάν, όπως στην περίπτωση που μας απασχολεί, η πρόσκληση επιδοθεί ή γνωστοποιηθεί την Παρασκευή, η προθεσμία ξεκινά την επόμενη ημέρα, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 πλήρεις ημέρες, δηλαδή Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, και η συνεδρίαση μπορεί να διεξαχθεί το νωρίτερο την Τρίτη.

Συνεπώς, συνεδρίαση τη Δευτέρα με πρόσκληση την Παρασκευή θα ήταν άκυρη. Μαθαίνω ότι, μόνο κατόπιν παρέμβασης πρώην Δημάρχου και πρώην Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου σε εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας, αντιλήφθηκαν στον Δήμο τη νέα γκάφα και μετέφεραν τη συνεδρίαση για την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Εδώ όμως τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα, διότι το ζήτημα δεν είναι καθόλου διαδικαστικό. Αντιθέτως, είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα ουσίας: η προθεσμία τάσσεται από τον νόμο για να μπορούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μελετήσουν τα θέματα, να προετοιμαστούν και να ασκήσουν με συνέπεια και σοβαρότητα τα καθήκοντά τους.

Δεν σας πρόβληματίζει ότι 2 χρόνια μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοεί βασικές διατάξεις για τη λειτουργία του; Νομική υπηρεσία υπάρχει στον Δήμο Καβάλας για να προστατεύσει το κύρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου;

Και για να δείτε την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας σε όλο της το μεγαλείο, κλείνω με το εξης: ακόμη και σήμερα, Κυριακή 13 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα του Δήμου είναι αναρτημένη η πρώτη πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Εάν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη θέμα που ενδιέφερε κάποιον από εσάς προσωπικά, πώς ακριβώς θα μπορούσατε να ενημερωθείτε ότι η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για την επόμενη ημέρα;

Τηρήθηκε τελικά ο νόμος που απαιτεί η πρόσκληση να δημοσιεύεται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του δήμου; ΟΧΙ

Είναι όσα περιέγραψα ένα ακόμη παράδειγμα κάκιστης διοίκησης που δεν σέβεται ούτε τους Δημοτικούς Συμβούλους ούτε τους δημότες της πόλης μας; (δυστυχώς) ΝΑΙ

Προηγούμενο άρθροΜακάριος: Ξεκίνησε η αναγγελία για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς πατάτας της Λεκάνης
Επόμενο άρθροΒαγγέλης Παππάς: Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να ξυπνήσουν και να έρθουν στα λόγια μας