Πολύ νωρίτερα από τους 6 μήνες που αρχικώς είχαν προβλεφθεί θα ανακοινωθεί το εγγυοδοτικό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, θα βγει στον αέρα στα μέσα Μαΐου, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων, αλλά ούτε να χαρίσουμε σε επιχειρήσεις.

Προαναγγέλλοντας παράλληλα, όμως, ότι εξετάζονται κάποια ανακουφιστικά μέτρα και για επιχειρήσεις που μπορεί να φαίνονται ότι δεν είναι αξιόπιστες. Αυτά ανέφερε στο διαδικτυακό συνέδριο, που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Κεντρικοί ομιλητές του web conference ήταν εκτός του υπουργού Ανάπτυξης, ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ο Δημήτρης Γαβαλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, την Τρίτη είχε συνάντηση με 22 μεγάλα στελέχη αμερικανικών εταιρειών, όπου εκτός από το «εύγε» για το πόσο καλά τα έχει πάει η Ελλάδα, διέκρινε αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός πως η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Wizz ανακοίνωσε πως τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιεί πτήσεις αποκλειστικά προς Ελλάδα και Πορτογαλία.

Θα έρθει το rebrand της Ελλάδας

Εκτίμησε πως θα υπάρξει rebranding της Ελλάδας και θα διατηρήσει το καλό της όνομα. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην οικονομία κατά το τρέχον έτος, αλλά βραχυπρόθεσμα από το 2021 θα επανέλθει. Τόνισε πως οι εισπράξεις κατά τον μήνα Απρίλιο έφτασαν στο 70% του προ κορονοϊού στόχου. «Τον μήνα αυτό τον είχαμε ξεγραμμένο» ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως πήγανε εξαιρετικά καλά τα έσοδα. «Πιστεύαμε πως θα είναι κάτω από το 30% του στόχου» σημείωσε.

Παρέπεμψε και στη μηνιαία ανακοίνωση του ΚΕΠΕ όπου καταγράφεται μείωση του δείκτη φόβου για την οικονομία. Έτσι, ενώ στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης κυμαινόταν στο 48,94%, στο τέλος Απριλίου ήταν στο 33,3%. «Επειδή η Ελλάδα πήγε καλά στην πανδημία, η κυβέρνηση ανέκτησε εμπιστοσύνη. Αν υπάρχει μεγάλος φόβος και αρνητισμός, υπάρχει πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το λόγο αυτό προέτρεψε: «Μην τα βάφουμε όλα μαύρα. Ναι, θα έχουμε ύφεση αλλά οι βασικές παράμετροι παραμένουν ζωντανές». Εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει κάποια επίπτωση στον τουρισμό, την εστίαση ή την ψυχαγωγία, αλλά στον τομέα των επενδύσεων δεν φαίνεται να έχουμε επιπτώσεις.

Ήδη, όπως ανέφερε, στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για ενήμερες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση 35.000 οι οποίες δεσμεύονται πως θα κρατήσουν 700.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους.

Στουρνάρας: Ήταν ένα παγκόσμιο σοκ

Στο γεγονός πως ο κορονοϊός ήρθε σε μία ατυχή στιγμή όπου όλα έβαιναν καλώς στην οικονομία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως δεν φταίει καμία χώρα. «Ήταν παγκόσμιο σοκ» τόνισε.

Παρ’ όλα αυτά στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας όπου στη χώρα μας έπεσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε άλλες έφτασε τις 20 μονάδες. «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τον κορονοϊό» σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε αύξηση των καταθέσεων που συνιστά σημαντικό όπλο για την επόμενη μέρα.

Επίσης, τόνισε πως οι τράπεζες εμφανίζουν δείκτη επάρκειας κατά 17% και έχουν ως εκ τούτου μεγάλη αντοχή. Όπως είπε μπορούν να εκταμιεύσουν 15 δισ. ευρώ το 2020 χωρίς να επηρεαστούν οι δείκτες τους και ταυτόχρονα από το κομμάτι της ρευστότητας να βρεθούν και άλλα 15 δισ.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη στην επόμενη μέρα να υπάρξει κοινή προσπάθεια στην Ευρώπη με αμοιβαιοποίηση χρέους μέσω δανεισμού ή κατευθείαν επιχορηγήσεων. Υπογράμμισε και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, καλώντας τις επιχειρήσεις του κλάδου να ενισχύσουν την εξ αποστάσεως επικοινωνία, την ψηφιοποίηση, τη διατήρηση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων. Σημείωσε δε πως το θέμα μείωσης του τουρισμού για την Ελλάδα δεν είναι τόσο δραματικό, καθώς ισχύει και όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία ή Ισπανία.

Ο ανταγωνισμός και τα αιτήματα

«Πιστεύω στον καπιταλισμό» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας πως το σύστημα αυτό έχει φέρει αποτελέσματα γιατί ακριβώς έχει ανταγωνισμό. Εξαιτίας αυτού δεν μπήκε μέχρι στιγμής διατίμηση στα αντισηπτικά αλλά και στις μάσκες.

Για το ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς μίλησε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τονίζοντας πως προσφέρει 14,5 δις ευρώ και θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 2 με 3 δις ευρώ σε ομόλογα, εάν τα επιτόκια ήταν συμφέροντα.

Στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο αναφέρθηκε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν οριζόντια μέτρα για όλους, αναφέροντας πως επί του παρόντος υπάρχει αποκλεισμός κατηγοριών ενώ και οι τράπεζες τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Γαβαλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες και να μην εμφανίζονται οι τράπεζες ως διαμεσολαβητές. «Πρέπει να ξέρουμε πώς και ποιον επιλέγουμε για ασφάλιση» σχολίασε.

Επισημάνθηκε επίσης να εκπίπτουν οι ασφαλίσεις από το φορολογητέο εισόδημα, κάτι που βρήκε απολύτως θετικό τον κ. Γεωργιάδη. «Θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος μηδενικό και αθροιστικά τα επόμενα χρόνια θα φέρει θετικό αποτέλεσμα» είπε. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το κάνει» σημείωσε.

Σε τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη κρατικής παρέμβασης, επισημαίνοντας πως λόγω πανδημίας ανοίγει ένα πεδίο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα αντιμετωπίσουν, όπως είπε, μεγάλο πρόβλημα, λέγοντας πως απαιτείται ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και έτσι θα μπορεί να ασφαλίσει ο Έλληνας και άλλα αγαθά.

Πηγή:www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΘάσος | Καθαρισμός περιαστικού δάσους Λιμεναρίων – Πολλαπλά τα οφέλη (φωτογραφίες)
Επόμενο άρθροΚορονοϊός-Ιταλία: Αύξηση του αριθμού των νεκρών και μείωση των νέων κρουσμάτων