27 Νοεμβρίου 2024, 6:54
8.8 C
Kavala

«Βόμβα» Μπάιντεν: Να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ώστε να τερματιστεί η πανδημία

Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

ΗΠΑ: Οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε.

Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

Η πρόταση Μητσοτάκη-Μόσιαλου πριν 13 μήνες

Σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει πως ήταν πρόταση που είχε υποστηρίξει αρχικά ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος πριν από 13 μήνες.

Την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, μιλώντας στην FAZ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού. «Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.

ADVERTISING

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση Μόσιαλου:

«Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

ΠΟΥ: Μνημειώδης στιγμή στη μάχη κατά του covid-19

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Hot this week

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου...

Αποτελέσματα των εκλογών στο Επιμελητήριο Καβαλάς

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου...

Αποχώρηση της Βάσως Παπουτσή Μήττα από τη Νέα Δημοκρατία

Επιστολή διαγραφής από μέλος της Ν.Δ.. της κ. ΒΑΣΩ...

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι 12 νέες μειώσεις φόρων – Τι προβλέπει για ΦΠΑ, επιδόματα και ΕΝΦΙΑ

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα αξίας έως 400.000 ευρώ, μηδενικό...

Topics

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου...

Αποτελέσματα των εκλογών στο Επιμελητήριο Καβαλάς

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου...

Αποχώρηση της Βάσως Παπουτσή Μήττα από τη Νέα Δημοκρατία

Επιστολή διαγραφής από μέλος της Ν.Δ.. της κ. ΒΑΣΩ...

Στα χέρια των αρχών ντελιβεράς που οδηγούσε μέσα σε πεζόδρομο στην Καβάλας

Πριν λίγο, στον πεζόδρομο της οδού Παύλου Μελά, στελέχη...

Αντίθετοι στην πρόταση συγχώνευσης του 10ου με το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Σχολείου κατόπιν έκτακτης...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες