Στις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό είναι το τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας η δεύτερη συνεδρίαση, θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 9 το πρωί και η τρίτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης στις 9 το πρωί, ώστε η συζήτηση να τελειώσει το αργότερο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, με ονομαστική ψηφοφορία και με μια προσπάθεια θα μιλήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη

Νωρίτερα, και καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων: «Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». Είπε ακόμα ότι «σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία» η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης».

Πρόσθεσε, ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή «απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία» της κυβέρνησης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους, «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης».

Και κατέληξε: «Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό».

Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, το λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης που χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση μομφής έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, εσείς κρίνετε ικανό για να ρίξει την κυβέρνηση». Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», ενώ σημείωσε για τη διαδικασία πως πρόκειται για ένα «σόου και κοκορομαχία» που «δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Προηγούμενο άρθροΔιαγράφεται από τη ΝΔ ο Μιχάλης Ταμήλος μετά τις δηλώσεις του για τα Τέμπη
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Καβάλας με τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη