Βιώσιμη είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Παγγαίου παρά τα όποια οικονομικά της προβλήματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη πληρώνουν κανονικά τις οφειλές προς την ΔΕΗ που αγγίζουν τα 2,6  εκ. ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε διακανονισμό μαζί της.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «κατ’ αρχήν, πέρα από τις φωτοβολίδες που προεκλογικά μπορεί να λέει ο κάθε αντιπολιτευόμενος στη διοίκηση του δήμου, σημασία έχει ότι σε ό,τι τοποθετούμαστε να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία και βέβαια να μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία δίνει η υπηρεσία, οι ορκωτοί λογιστές κλπ. Ξεκάθαρα να πούμε, στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Μπόνος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι σίγουρα είναι βιώσιμη η ΔΕΥΑ Παγγαίου κι αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε. Έχει προκύψει ένα θέμα όσον αφορά την ΔΕΗ με την έννοια ότι ο δήμος Παγγαίου και ως ΔΕΥΑ έχουμε προχωρήσει στον εξορθολογισμό και των δύο ταμείων. Και του δήμου και τη ΔΕΥΑ. Και έχουμε μεταφέρει τις πληρωμές αντίστοιχα των αντλιοστασίων ύδρευσης, των βιολογικών καθαρισμών κλπ και των αντλιοστασίων άρδευσης στην ΔΕΥΑ, όπως έπρεπε να γίνει, Γιατί, δυστυχώς, παλαιότερα αυτά πληρώνονταν από τον δήμο. Αυτός ο εξορθολογισμός είχε ως αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ από 800 χιλιάδες ευρώ που ήταν το 2014 όταν αναλάβαμε εμείς να εκτιναχθεί στο ποσό των 2,6 εκατομμυρίων. Αυτή τη διαφορά δυστυχώς την πλήρωνε ο δήμος κι όχι η ΔΕΥΑ. Εμείς μπήκαμε στη λογική, που ήμασταν και υποχρεωμένοι να το κάνουμε, να εξυγιάνουμε και το δήμο και τη ΔΕΥΑ και να πούμε ότι ο καθένας πρέπει να πληρώνει αυτά που πρέπει. Έτσι, λοιπόν, το τίμημα προς τη ΔΕΗ από 800 χιλιάδες ανέβηκε στα 2,6 εκατομμύρια. Ο δήμος εξακολουθεί να είναι ένας φερέγγυος πελάτης απέναντι στη ΔΗ γι’ αυτό και δεν εγκυμονεί κανένας κίνδυνος. Εμείς πληρώσαμε πέρυσι στη ΔΕΗ περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος έχουμε πληρώσει ήδη 460 χιλιάδες ευρώ και συνεχίζουμε. Είμαστε φερέγγυοι απέναντι στη ΔΕΗ, συνεχίζουμε να πληρώνουμε όπως πρέπει και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάλιστα, μέχρι να εξυγιανθεί πλήρως η σχέση μας με τη ΔΕΥΑ, για το κενό αυτό που υπάρχει έχουμε ζητήσει στη ΔΕΗ να γίνει ένας διακανονισμός ώστε να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου, όπως κάνουν και πολλές άλλες ΔΕΥΑ, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν καθαρά γι’ αυτόν το λόγο.

Άρα, λοιπόν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα στοιχεία όσον αφορά τη ΔΕΗ αλλά και την καθαρή θέση που έχει η ΔΕΥΑ δεδομένο ότι ούτε σε προμηθευτές, ούτε σε εργολάβους αυτήν τη στιγμή χρωστάει και είναι πασιφανές αυτό και προκύπτει από τα στοιχεία, δεδομένου ότι και λόγω της κρίσης έχει η ΔΕΥΑ να εισπράττει περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ, όλα αυτά αν αποτυπωθούν και ερμηνευτούν σωστά από κάποιον μπορεί καλόβουλα να δει την καθαρή θέση της ΔΕΥΑ. Έχουμε ένα θετικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα, όσον αφορά και τη διαχείρισή μας που φαίνεται, αλλά και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑ Παγγαίου. Η καθαρή της θέση έχει θετικό πρόσημο κι έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Από τις 800 χιλιάδες που ήταν το ποσό το 2014, δυστυχώς ο δήμος πλήρωνε αντλιοστάσια, είτε ύδρευσης είτε βιολογικών καθαρισμών, από τα έσοδά του. Αυτά έπρεπε να είναι στη ΔΕΥΑ και πληρώνονται τώρα από ‘κει. Οπότε οι 800 χιλιάδες έφτασαν τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει αυτού από την πρώτη χρονιά δημιουργήθηκε ένα κενό ωστόσο επειδή έχουμε μια πολύ σημαντική ροή και προς τη ΔΕΗ όσον αφορά τις πληρωμές και τις υποχρεώσεις μας, γι’ αυτό και δεν έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείρισή μας και την αντιμετώπισή μας από τη ΔΕΗ. Επίσημα έχουμε ζητήσει να γίνει ο διακανονισμός και εκτιμώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα βρίσκομαι στην Αθήνα θα το δούμε και σε επίπεδο στελεχών κεντρικά για να μπορέσουμε να γίνει ένας σωστός και καλός και διακανονισμός που θα εξυπηρετεί και τη ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει η ΔΕΥΑ απέναντί της».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Για τα υπόλοιπα θέματα του δήμου, είπε ότι «καλά είμαστε. Έχουμε πραγματικά σε εκκρεμότητα, πέρα από τα όσα έργα ήδη κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή και είναι πολύ σημαντικά, δηλαδή τους βιολογικούς καθαρισμούς στις δημοτικές ενότητες Παγγαίου και Ορφανού, παραλία Οφρυνίου κλπ, έργα ύδρευσης τα οποία έχουν ολοκληρωθεί αλλά κα τώρα θα ενταχθούν από την Περιφέρεια. Έχει εγκριθεί το έργο 1,5 εκ. ευρώ για να λυθεί οριστικά, αν και το αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ καλά, το θέμα του αρσενικού στην Νικήσιανη. Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, με τη μεταφορά του νερού από την  θέση Καρακάξα επάνω στις δεξαμενές στη Νικήσιανη και τη Γεωργιανή, οριστικά θα λυθεί το πρόβλημα και για την υγεία των πολιτών αλλά και για τη σωστή διαχείριση που θα γίνεται σε ό,τι αφορά το κόστος. Αναπλάσεις γίνονται, παιδικές χαρές γίνονται».

Προηγούμενο άρθροΔείτε που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών στην Καβάλα καθώς διέκοψαν την αποχή τους οι εξεταστές