Λειτούργησε την Κυριακή και η αγορά της Καβάλας με μικρή εμπορική κίνηση. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε ότι το άνοιγμα της Κυριακής εξυπηρετεί μόνον τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα είπε ότι «έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη θέσπιση και καθιέρωση του μέτρου για Κυριακές με ανοιχτή αγορά κι από την πρώτη στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ήταν αντίθετος, ειδικά σε περιόδους που δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα. Εφόσον υπάρχει αυτός ο νόμος που βοηθάει μόνο τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα τους οικείους εμπορικούς συλλόγους να αποφασίζουν για το ποιες είναι οι Κυριακές, αν υπάρχουν, που είναι χρήσιμο να ανοίγουν τα καταστήματα. Π.χ. όταν έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο στην Καβάλα με 1500 επιβάτες υψηλού εισοδήματος που θα βγουν στην αγορά. Αν συντρέχει λόγος εκείνη την Κυριακή να ανοίξει η αγορά, θα ανοίξει. Αντίθετα, σε μια Κυριακή του Ιουλίου με 35 βαθμούς κελσίου, με όλους τους τουρίστες να είναι από νωρίς στις παραλίες και με δεδομένη τη μικρή αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, η χρησιμότητα της συγκεκριμένης Κυριακής είναι μηδενική.

Βλέπουμε, όμως, ότι ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δεν ανοίγουν ή μόνο ένα κατάστημα αν έχουν πολλά στην πόλη. Βλέπουν κι εκείνοι ότι τα έξοδα που υπάρχουν κατά το άνοιγμα της Κυριακής είναι μεγαλύτερα, οπότε τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαν ξεκινήσει να μην ανοίγουν όλα τους τα καταστήματα».

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ

Πρόσθεσε ότι «ο νόμος που ισχύει, έχει χάσει από μόνος του την αξία, την ουσία και τη χρησιμότητά τους. Στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να ανοίγει η αγορά τις μέρες της Διεθνούς Έκθεσης κι όχι τον Ιούλιο. Άρα η εικόνα που αποκόμισε ο κόσμος είναι τα μισά και παραπάνω καταστήματα να είναι κλειστά. Αυτό κάτι λέει από μόνο του. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να το σκεφτούν ξανά και να δούμε τι ακριβώς είναι καλό για το εμπόριο και την αγορά. Αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση της μελέτης έρευνας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη ΓΣΕΒΕΕ στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΓια τουριστικό Ιούλιο του 2019 πάει η Θάσος όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Λευτέρης Κυριακίδης