Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος- Προσοχή στους περιορισμούς

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές , δύο μήνες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας της 26ης Μαΐου 2019.

Η έναρξη σηματοδοτεί την εκκίνηση σειράς περιορισμών, υποχρεώσεων και κανόνων που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκειά της προεκλογικής περιόδου.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι ανομοιογενές χρονικά, καθώς για πολλούς εκλογικούς περιορισμούς/υποχρεώσεις/κανόνες υπάρχει ειδικότερη χρονική διάρκεια και ΔΕΝι σχύουν ολόκληρο το 2μηνο της προεκλογικής περιόδου.

Για παράδειγμα:

– H αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών (ό,τι απέμεινε πια από αυτήν, αφού οι εξαιρέσεις που αρχικά και στη συνέχεια εισήχθησαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο είναι εκτενέστατες) ισχύει κατά το χρονικό διάστημα του ενός μηνός πριν την ψηφοφορία και μέχρι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων των νέων Αιρετών (1η Σεπτεμβρίου).

– Την ίδια χρονική περίοδο (ένα μήνα πριν και έως 1η Σεπτεμβρίου) ισχύουν οι απαγορεύσεις στα θέματα για τα οποία μπορούν να αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια (παρ.5 αρ.65 Καλλικράτη).

– Oι περιορισμοί εμφανίσεων των υποψηφίων στην τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και το διαδίκτυο ξεκινούν 30 ημέρες πριν την ψηφοφορία.

– Όσο για την απαγόρευση τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των ΟΤΑ, αυτή ισχύει κατά το τελευταίο εξάμηνο της αυτοδιοικητικής περιόδου, έχοντας ήδη ξεκινήσει από 1η Μαρτίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της 2μηνης προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε σήμερα, λοιπόν, ισχύουν ιδίως:

– Οι υποχρεώσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες των Συνδυασμών, τα όρια χρηματοδότησης, την οικονομική τους διαχείριση και οι κανόνες για τα τηρούμενα οικονομικά στοιχεία τους, κατά το ν.3870/2010.

– Οι περιορισμοί λειτουργίας εκλογικών κέντρων, ανάρτησης αφισών και πανό, χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, διανομής φυλλαδίων και εκλογικού υλικού κλπ όσον αφορά τους Συνδυασμούς και κατά το μέρος που ορίζονται στο αρ.5 (και όχι στο αρ.6) του ν.3870/2010.

Όπως προκύπτει ανωτέρω, για τις φετινές εκλογές ήδη ο AIRETOSέχει εγκαίρως παρουσιάσει τις περισσότερες από τις ανωτέρω εκλογικές παραμέτρους. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ειδικά θέματα ανάλυσης και των υπόλοιπων, καθώς και όλες οι σχετικές ΚΥΑ, ΥΑ και Εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών που θα εκδοθούν.

Hot this week

Ενημέρωση για την ποιότητα του νερού στα δίκτυα της ΔΕΥΑΘ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στη Θάσο, που...

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επαφές με το αμερικανικό Κογκρέσο ενόψει της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης με τον Μπρένταν Μπόιλ βρέθηκαν...

Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία στη Θάσο

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, όλες...

Topics

Ενημέρωση για την ποιότητα του νερού στα δίκτυα της ΔΕΥΑΘ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στη Θάσο, που...

Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία στη Θάσο

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, όλες...

Meteokav: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Θάσο

Η Θάσος, μία από τις περιοχές στις οποίες είχαμε...

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας παράγει έργο με επίκεντρο τον πολίτη

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζει καθημερινά να αποδεικνύει στην...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες