Νέο, πρόσθετο πακέτο στήριξης για όσους πλήττονται από το «τσουνάμι» της ακρίβειας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καύσιμα,τρόφιμα εξαγγέλλει η κυβέρνηση ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με νέα οικονομικά βοηθήματα, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας από το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.

Οι ενισχύσεις που έρχονται

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις προωθείται η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο 75% από 50% που ισχύει σήμερα, ανεξαρτήτως τάσης (υψηλή, μεσαία, χαμηλή), ενώ συζητείται και η παράταση της αναστολής πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Στο τραπέζι είναι και η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, αλλά και διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους αγρότες.

Επίσης σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και καυσίμων, ενώ θα ανακοινωθεί και το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στους ασθενέστερους το Πάσχα.

Ποιους θα αφορά η επιταγή ακρίβειας

Η «επιταγή ακρίβειας», όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να κινείται στη λογική του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Να προβλέπει καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους. Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα στη Βουλή για ψήφιση και η «επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί κοντά στο Πάσχα.

«Το επόμενο δεκαήμερο, μάλιστα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και επανέλαβε τη δέσμευση του ότι η στήριξη συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση.

‘Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη.

Ενώπιον αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, την οποία γιγαντώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκεται η Ευρώπη.

Οι «27» σήμερα στις Βερσαλλίες, στην έκτακτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μέτρων για την «μάστιγα» της ακρίβειας στις τιμές του φυσικού αερίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση ευρωομολόγου, κι ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία φέρεται να έχουν σοβαρές ενστάσεις, αλλά και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία. Είναι συνεπώς η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βερσαλλίες.

Προηγούμενο άρθροΧένρι Καβίλ: Ατελείωτο “γλέντι” στο Twitter για το κούρεμά του στην ταινία “Argylle”
Επόμενο άρθροΆνοια: Μειωμένος κίνδυνος για όσους τρώνε αρκετές διαλυτές ίνες