«Αν ο συγχρωτισμός φτάσει σε επίπεδα μεγάλης ανευθυνότητας τότε ο ιός θα επανεμφανιστεί μέσα στο καλοκαίρι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δημήτριος Καλημέρης

«Ο ιός είναι εδώ, παραμένει ισχυρός απλώς ο ιός αυτός είναι ένας χειμωνιάτικος, ένας εποχικός ιός και αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει πολύ εχθρικό περιβάλλον όταν αλλάξουν οι κλιματικές συνθήκες γιατί το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, δεν σχηματίζει εύκολα σταγονίδια με συνέπεια ο ιός αυτός να μη μεταδίδεται εύκολα».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Dr γενετικής μηχανικής, Δημήτριος Καλημέρης.

Αυτό όμως, όπως επισήμανε και ο ίδιος «δεν σημαίνει όμως ότι έχει εξαφανιστεί, παραμένει και όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν θα επανεμφανιστεί, και μπορεί και μέσα στο καλοκαίρι όταν ο συγχρωτισμός φτάσει σε επίπεδα μεγάλης ανευθυνότητας τότε ο ιός πάλι θα επανεμφανιστεί, όχι με τη δύναμη που έχει το χειμώνα».

«Επειδή όμως ο ιός αυτός δεν έχει αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά θα πρέπει να περιμένουμε να επανεμφανιστεί πάλι μέσα στο Φθινόπωρο με την ίδια δυναμική και την ίδια επιθετικότητα», τόνισε ο κ. Καλημέρης.

«Δεν ξέρουμε αν ο ιός αυτός όταν θα εμφανιστεί θα είναι αυτός για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί φαρμακευτικά και με το εμβόλιο, μήπως είναι μια νέα μορφή του ιού γιατί ο ιός μεταλλάσσεται. Οπότε ότι έχουμε ετοιμάσει φαρμακευτικά θα είναι τελείως αναποτελεσματικό και αδιέξοδο άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για το τι θα εμφανιστεί πάλι», διευκρίνισε.

Για τη ρεμδεσιβίρη, ανέφερε: «Η ρεμδεσιβίρη έχει αποδείξει την αξία της αυτή την περίοδο σχεδόν έχει εισαχθεί στην ιατρική και κλινική καθημερινότητα, θα είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο στην επόμενη εμφάνιση της πανδημίας. Πολύ πρόσφατα καταλάβαμε τελείως το μηχανισμό με τον οποίο η ρεμδεσιβίρη επιφέρει τα φαρμακευτικά της αποτελέσματα. Ο μηχανισμός δράσης της αφορά την αντιγραφή του RNA του ιού, η ρεμδεσιβίρη μπαίνει μέσα στο μηχανισμό δράσης του ιού και μπλοκάρει αυτή την αντιγραφή με συνέπεια να διακόπτεται η αντιγραφή του ιού άρα είναι ένα καλό φάρμακο και στα πρώιμα στάδια αλλά και στα μετέπειτα στάδια».

Για τα αντισώματα, ο κ. Καλήμερης δήλωσε: «Η προετοιμασία των σωστών μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι μια τεράστια προσπάθεια, δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια. Είναι πάρα πολύ εξειδικευμένη δουλειά και πολύ σπουδαία να πετύχουμε ένα πολύ καλό μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο θα χρησιμοποιείται την ώρα που ο ιός θα προσπαθεί να μπει μέσα στο κύτταρο».

Για το εμβόλιο, σημείωσε: «Το εμβόλιο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο… Γύρω στα 125 εργαστήρια ασχολούνται με την παραγωγή εμβολίου, όλα τα εργαστήρια βρίσκονται σε μια συνλειτουργία. Έχουμε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Το εμβόλιο στρέφεται κατά της πρωτεΐνης της S η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Το εμβόλιο είναι σε πολύ καλό δρόμο αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι αν η ανοσία που θα αφήσει πίσω το εμβόλιο έχει διάρκεια. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δούμε η ανοσολογική μνήμη τη διάρκεια έχει, πιστεύουμε ότι δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια απλώς μπορεί να προστατεύσει τον ασθενή για 2-3 χρόνια και ίσως χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το εμβόλιο αν παράλληλα και ο ιός παραμένει σταθερός».

«Όταν θα παραχθεί το εμβόλιο πως θα διανεμηθεί σε όλους τους αποδέκτες του οι οποίοι θα είναι δισεκατομμύρια; Εκεί μπαίνουν προβλήματα logistics, προβλήματα δηλαδή εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα μπορέσει να φτάσει το εμβόλιο στον τελικό αποδέκτη του στη σωστή μορφή δηλαδή να είναι ασφαλές, να είναι ίδιο; Θα μπουν και τέτοια ζητήματα μετακίνησης και διάχυσης του εμβολίου όταν αυτό θα είναι έτοιμο», υπογράμμισε ο κ. Καλημέρης.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης | “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπέμπει σιγουριά στα εθνικά μας θέματα”
Επόμενο άρθροΕπίδομα 800 ευρώ: Ποιες νέες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν στους δικαιούχους