Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας

Λήψη μέτρων αποφυγής- περιορισμός διάδοσης του κορονοϊού

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρας μας φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό και τις απαιτούμενες προμήθειες υλικών, όσο και στο απαραίτητο προσωπικό. Τα προληπτικά μέτρα, που προβλέπονται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δε μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αν δε συνοδεύονται από άμεσα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα,  που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος.

Τα χρόνια προβλήματα επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς. Το κλείσιμο των σχολείων όπου κρίνεται απαραίτητο μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασπορά και αντιμετώπισης των συνεπειών των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με την ιδιαίτερη ευθύνη που αισθανόμαστε ως εκπαιδευτικοί, απαιτούμε άμεσα:

Ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).

Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.

Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.

Κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων αναπληρωτών.

Θεσμοθέτηση ειδικής άδειας λόγω εποχικής γρίπης και πρόληψης κορονοϊού για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.

Ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των γονέων.

Ενημέρωση των συλλόγων διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στη σχολική μονάδα .

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη: Ο άμεσος σχεδιασμός για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Ο δωρεάν και πλήρης εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους.

Δωρεάν συστηματική ιατρική προληπτική παρακολούθηση, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλο το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Καλούμε τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων της περιοχής μας άμεσα να προμηθεύσουν με το απαιτούμενο φαρμακευτικό και προληπτικό υλικό και να προχωρήσουν σε απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων.

Προηγούμενο άρθροΜάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τις ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Επόμενο άρθροΣτρατηγική εθνικής ομοψυχίας από τον Μητσοτάκη που κέρδισε έδαφος