thumb.php

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Αποκατάσταση λειτουργικότητας του φράγματος στην περιοχή των Μαριών του Δήμου Θάσου στην ΠΕ Καβάλας

Η λίμνη Μαριών ή φράγμα Μαριών βρίσκεται σε μια περιοχή ανωτέρου φυσικού κάλλους, τρία χιλιόμετρα μακριά από τον ορεινό οικισμό του χωριού Μαριών Θάσου, δίπλα ακριβώς στο δασικό δρόμο που οδηγεί στο όρος Υψάριον και αποτελεί τη δυτική πύλη εισόδου σε αυτό. Συγκεκριμένα στην απόληξη του ρέματος του χωριού Μαριών μήκους 3 χιλιομέτρων και βάθους 40-50 μέτρων, το οποίο το χειμώνα μετατρέπεται σε χείμαρρο ως λεκάνη απορροής των πηγών του Υψάριου και των ομβρίων υδάτων των γύρω βουνών και λόγω της ορμητικότητας του πλημμυρίζει το οδικό δίκτυο και περιουσίες των κατοίκων στην παραλιακή ζώνη των Μαριών και διαμορφώνει το ανάγλυφο της παραλίας με προσχώσεις.

Να σημειωθεί πως η λίμνη αυτή προήλθε από την κατασκευή υποτυπώδους προφράγματος και φράγματος από το δασαρχείο του νησιού, το οποίο αξιοποίησε αργότερα η πρώην κοινότητα Μάριων για την κατασκευή φράγματος που χρησίμευε ως ταμιευτήρας νερού για το ποτισμάτων χιλιάδων ελαιοδέντρων με την κατασκευή υδραυλάκων μήκους δέκα περίπου χιλιομέτρων. Το δε χειμώνα σε αυτήν βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη πτηνών που μεταναστεύουν από τις βόρειες χώρες για να διαχειμάσουν, αλλά και άλλα είδη αγριοπανίδας που ενδιαιτούν μόνιμα στο χώρο αυτό.

Η περιοχή της λίμνη ήταν και παραμένει πόλος έλξης τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και χώρος εκτέλεσης περιβαλλοντολογικών εργασιών των σχολείων της Θάσου, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικού κέντρου που τόσο ανάγκη το είχε η περιοχή. Όμως κατά τις μεγάλες πυρκαγιές του 1985-1989 το πρόφραγμα και το φράγμα έχουν μπαζωθεί από τα φερτά υλικά των αργιλωδών χωμάτων. Η χωρητικότητα της λίμνης ήταν 136.000 κυβικά μέτρα νερού και το βάθος της κυμαίνονταν στα εννέα μέτρα.

Ο  πολύτιμος όμως αυτός ταμιευτήρας νερού παραμένει αναξιοποίητος εδώ και είκοσι χρόνια, παρ’ όλο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς για πολλαπλή χρήση προς όφελος του περιβάλλοντος, των μαθητών, των μελισσοκόμων, των ελαιοπαραγωγών, των τουριστών και το κυριότερο για την πολιτική προστασία των κατοίκων της νότιας Θάσου με τον ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοφόρων για ταχεία επέμβαση στην κατάσβεση των πυρκαγιών (κατά την πρόσφατη πυρκαγιά του Σεπτέμβρη 2016  ελικοφόρο επιχείρησε να τροφοδοτηθεί από εκεί, αλλά ήταν αδύνατο λόγω της κατάστασης της λίμνης).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Την άμεση επιτέλους αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος στην περιοχή των Μαριών από το οποίο θα προκύψουν ωφέλειες που αφορούν την ενίσχυση και εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την ενίσχυση της άρδευσης, την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης, την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας στις εκλογές της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Επόμενο άρθροΔωρεάν προληπτικοί έλεγχοι στο Παγγαίο