[ad_1]

Ασύλληπτες είναι καθημερινά οι εικόνες από την Ειδομένη, όπου περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες, αφού τα γειτονικά Σκόπια κρατούν κλειστά τα σύνορά τους και δεν επιτρέπουν τη διέλευση τους.

Αυτό όμως που συνέβη δεν έχει προηγούμενο. Οι αρχές των Σκοπίων διατηρώντας τη σκληρή τους στάση δεν επιτρέπουν τη διέλευση των προσφύγων. Μία γυναίκα απελπισμένη από αυτή την κατάσταση και βλέποντας τα παιδιά της να ζουν υπό άθλιες συνθήκες δεν άντεξε άλλο.

Η γυναίκα από τη Συρία πήρε έναν αναπτήρα και άρχισε να φωνάζει στους Σκοπιανούς αξιωματικούς πως είναι λουσμένη με εύφλεκτο υγρό και θα αυτοπυρποληθεί. Επικράτησε μικρή ένταση, με αποτέλεσμα η γυναίκα από την απελπισία της να λιποθυμήσει.

Η γυναίκα όπως διαπίστωσαν οι γιατροί δεν είχε λουστεί με εύφλεκτο υγρό, αλλά προσπαθούσε έστω με αυτό τον τρόπο να συγκινήσει τους Σκοπιανούς να ανοίξουν τα σύνορα.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές. Χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 9.000 πρόσφυγες περιμένουν – ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες – να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, “πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;”, ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων…

Το ξημέρωμα βρήκε σχεδόν όλους τους ανθρώπους έξω από τις σκηνές να προσπαθούν να βγάλουν ρούχα και σκεπάσματα να στεγνώσουν. Μητέρες έκαναν έκκληση για στεγνά ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά τους, ενώ πολλοί δεν έχουν χρήματα.

Εν τω μεταξύ το φαγητό δεν είναι αρκετό και σχηματίζονται ουρές που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο για έναν χυμό, ένα σάντουιτς ή ένα πορτοκάλι, ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. Όλα αυτά την ώρα που στους εθνικούς δρόμους καραβάνια ανθρώπων κατευθύνονται με τα πόδια στα σύνορα και κάποιοι με ταξί.

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΟ πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς θα μιλήσει στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Στο πλευρό του 17χρονου Παύλου, συγκεντρώθηκαν χρήματα