Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες για τα νέα τμήματα που θα προκύψουν από την συνένωση των ΤΕΙ Σερρών, ΑΜΘ και Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Θανάσης Μητρόπουλος επέκρινε την στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε το αντίθετο κάνοντας λόγο για ξύλινο λόγο.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «αυτό το θέμα έχει εξελιχθεί σε μία ‘’ξύλινη’’ γλώσσα της Νέας Δημοκρατίας γιατί έχουμε πει πάρα πολλές φορές, υπάρχουν και εκθέσεις βιωσιμότητας και μελέτες σκοπιμότητας και αξιολογήσεις και τα πάντα. Επομένως θεωρώ ότι αυτό απλώς λέγεται και ξαναλέγεται για να πιστέψει ο κόσμος ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν. Πόσες φορές να το πούμε; Νομίζω ότι, γι’ αυτό είπα στην αρχή, ότι έχει εξελιχθεί σε μία ‘’ξύλινη’’ γλώσσα, του τύπου ότι θα το λέμε και θα το λέμε συνέχεια για να δείξουμε ότι κάτι γίνεται».

ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ

Και  πρόσθεσε πως «Η δεύτερη ‘’ξύλινη’’ γλώσσα που υπάρχει είναι ότι υποβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Κι αυτό δεν είναι σωστό. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται και μάλιστα κατακόρυφα. Αυτήν τη στιγμή το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει 350 φοιτητές από τους οποίους μόλις το 10% είναι αλλοδαποί, δηλαδή 35 φοιτητές.

Οι υπόλοιποι είναι Έλληνες φοιτητές. Κάνει μόνο μεταπτυχιακά την ώρα που το νομικό και θεσμικό του πλαίσιο προέβλεπε να κάνει και προπτυχιακά. Άρα, λοιπόν, κατ’ αρχήν έχει αποτύχει κατά το 50% στους σκοπούς του, δηλαδή δεν παρέχει προπτυχιακά προγράμματα. Παρέχει μόνο μεταπτυχιακά και αυτά σε πάρα πολύ λίγο κόσμο και αυτά κατά κύριο λόγο σε Έλληνες, κάτι που προσφέρουν κι όλα τα υπόλοιπα συμβατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι υποβαθμίζεται αυτό το πανεπιστήμιο.

Για να κάνω και μία γρήγορη ανάλυση, ποια θα μπορούσε να είναι η τύχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου; Η πρώτη είναι να απορροφηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Προφανώς αυτό φαντάζομαι δεν το θέλει η Νέα Δημοκρατία διότι αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και θα εξαφανιστεί τελείως. Το δεύτερο στοιχείο είναι να εμφανιστεί το κράτος και να πει «ΟΚ, εγώ θα δώσω στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα το βοηθήσω για να γίνει πολύ σπουδαίο». Μα πώς θα γίνει πολύ σπουδαίο; Θα πάρει 500 μέλη του ΔΕ που παίρνει τώρα; Θα πάρει 38 τμήματα, θα πάρει 9 σχολές, θα πάρει προσωπικό 36 χιλιάδες φοιτητές; Θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας όπως γίνεται τώρα και θα είναι επισπεύδων ίδρυμα, τα υπόλοιπα τρία ΤΕΙ; Τι θα πετύχει; Τίποτα δεν θα πετύχει. Άρα, λοιπόν, το μόνο που γίνεται είναι απλά λόγια. Τίποτε άλλο».

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Δυστυχώς, θα ήθελα να συμπληρώσω τούτο. Ότι ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις που κάνει, μας απογοήτευσε. Απογοήτευσε και την Καβάλα και τη Δράμα. Διότι οι πολίτες της Καβάλας και της Δράμας θέλουν πανεπιστήμιο.

Και δεν το θέλουν για αλαζονικούς λόγους. Το θέλουν γιατί είναι μία μονάδα ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, κάποια δεδομένη στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν στη Νέα Δημοκρατία ότι θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα ότι τι ζητάμε για την Καβάλα και τη Δράμα.

Ζητάμε σχολές τριτοβάθμιες ψευτο-πανεπιστημίων όπως είναι τα τεχνολογικά πανεπιστήμια; Δηλαδή ζητάμε φτωχοποίηση των πόλεών μας, ή ζητάμε την ανάπτυξη δια της πανεπιστημιοποιήσεως του ΤΕΙ; Αυτό είναι το δίλημμα το οποίο θα απαντήσει πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΤην Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας
Επόμενο άρθροΔιέψευσε κατηγορηματικά η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ την ύπαρξη εικονικών τιμολογίων