Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χάραξη της διέλευσης του σιδηρόδρομου της Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα, με τηλεδιάσκεψη τους παρουσιάστηκε η σιδηροδρομική σύνδεση η οποία διέρχεται μέσα από το Βιοτεχνικό Πάρκο. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι απαραίτητη η σύνδεση με το εμπορικό λιμάνι και η χάραξη μπορεί να αλλάξει σε κάποια σημεία.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα ζήτημα που και σαν Επιμελητήριο το παρακολουθούμε αρκετό διάστημα. Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε τηλεδιάσκεψη με των διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ και μας παρουσιάστηκε η διέλευση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου προς το λιμάνι. Εκεί, μετά από αυτήν τη συζήτηση, φάνηκε ότι η σιδηροδρομική σύνδεση σε εκείνο το σημείο θα προκαλέσει κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με τη χρήση οικοπέδων, χρήση γης, είτε από υφιστάμενες, είτε μελλοντικές επενδύσεις που είναι να γίνουν εκεί. Να ξεκαθαρίζω ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες- Εμπορικό Λιμάνι Καβάλας είναι ζωτικής σημασίας. Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι δεν μπορεί το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας να είναι χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση. Πρέπει και το έργο να υλοποιηθεί αλλά και να προστατεύσουμε και τις υφιστάμενες επενδύσεις που έχουν δημιουργηθεί αλλά και νέες οι οποίες προβλέπονται. Κι αυτό το λέω ότι σύμφωνα και με τη συζήτηση και την παρουσίαση που έγινε τότε σε μας, της κάτοψης της διέλευσης, βλέπουμε ότι περνάει από το νότιο τμήμα του Βιοτεχνικού Πάρκου της Καβάλας, παίρνοντας ουσιαστικά ένα κομμάτι κοινόχρηστου χώρου, αλλά προτού να περάσει στο έδαφος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, χωρίζει κι ένα οικόπεδο που πρόσφατα παραχωρήθηκε σε ιδιώτη επενδυτή για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου. Στη συνέχεια πάει παράλληλα με την Εγνατία Οδό και μέσα στο χώρο της ΒΦΛ για να καταλήξει στο εμπορικό λιμάνι».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρόσθεσε ότι «εκεί, ακούμε πλέον ότι δημιουργούνται ζητήματα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση που φαντάζομαι ότι στη σημερινή σύσκεψη (σ.σ. χθες το μεσημέρι) στην Αθήνα με τους βουλευτές, τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, να ξεκαθαριστούν κάποια στοιχεία που πιθανόν να μην δημιουργήσουν ζητήματα σε υφιστάμενες δραστηριότητες. Το θέμα των Λιπασμάτων, περνώντας μέσα από τους ζωτικούς χώρους, δημιουργεί ζητήματα, όπως και από το σημείο του Βιοτεχνικού Πάρκου. Στη Νέα Καρβάλη βλέπουμε κι εκεί αντιδράσεις φορέων σχετικά με τον τρόπο που διέρχεται η σιδηροδρομική σύνδεση.
Άρα, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν θέλουμε να σταματήσει ή να ακυρωθεί το έργο. Πρέπει να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα να βρεθούν οι λύσεις για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά σε σχέση με οικόπεδα και χώρους από όπου θα περάσει η σιδηροδρομική σύνδεση».

Προηγούμενο άρθροΘεόδωρος Μαρκόπουλος: Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνδεση το λιμάνι με το μεγαλύτερο βύθισμα στη βόρεια Ελλάδα
Επόμενο άρθροΟ Χριστόδουλος Τοψίδης κοντά στους πληγέντες από χαλάζι στη Ροδόπη