Μία σύμβαση για την μελέτη για τα Τενάγη Φιλίππων υπογράφηκε το 2018 όπου προβλέπεται και μία σήραγγα από το Όρος Σύμβολο που θα διοχετεύει τα ύδατα των Τεναγών στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας στην περιοχή του Παληού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης εξέφρασε την αντίθεσή του για το έργο καθώς θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το θέμα των Τεναγών μας έχει προβληματίσει όλους. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση προσπάθησα να ενημερωθώ και όντως το Σεπτέμβριο του 2018 υπογράφηκε σύμβαση 1 εκ. ευρώ και πρέπει να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2020, η οποία μεταξύ άλλων τη κατασκευή υδραυλικής σήραγγας που θα περνάει μέσα από το όρος Σύμβολο και θα ρίχνει όλα τα υπολείμματα νερού από τα τενάγη στις δυτικές ακτές του κόλπου και συγκεκριμένα στις ακτές του Παληού.

Πρώτα απ’ όλα θα υπάρξει μία οικολογική καταστροφή. όλα τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και άλλων υλικών από τα τενάγη θα καταλήγουν στις ακτές του Παληού όπου θα υπάρξει και διάβρωση των ακτών αλλά και σημαντική οικολογική καταστροφή. Επιπλέον, θα έχουμε και οικονομική καταστροφή. Στο Παληό και στην ακτίνα μέχρι την Ηρακλείτσα υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, θερινές κατοικίες και ακτές με γαλάζια σημαία.

Όλα αυτά συνηγορούν ότι το έργο είναι και επικίνδυνο και πολυδάπανο. Το κόστος της ολοκλήρωσης του έργου σύμφωνα με τη μελέτη είναι περίπου 200 εκ ευρώ. Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μου κάνει εντύπωση ότι αυτή η μελέτη που ξεκίνησε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υποδομών τον κ. Σπίρτζη, στηρίχθηκε σε μία προ-μελέτη που είχε συνταχθεί στην εποχή της διοίκησης Γιαννακίδη όταν ήταν περιφερειάρχης. Και μου κάνει εντύπωση διότι οι φορείς της Καβάλας, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης αν αντέδρασε, αν διαμαρτυρήθηκε και αν το έκανε εγγράφως. Γιατί τα γραπτά μένουν για να ξέρουμε εμείς και η κοινωνία ποια είναι η θέση των αιρετών σε τέτοιου είδους μελέτες».

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι «επισκέφθηκα τα Τενάγη των Φιλίππων την Κυριακή. Όντως η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά υπάρχει καλή απορροή των υδάτων. Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός για το σύνολο των τεναγών. Εμπλέκονται δύο περιφέρειας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, τρεις περιφερειακές ενότητες, Καβάλας, Δράμας, Σερρών και επτά δήμοι. Επομένως πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός.

Έχουμε υπάρξει παραλείψεις και αστοχίες απ’ όλους. Κι από την τοπική αυτοδιοίκηση και από την κεντρική διοίκηση αλλά κι από τους ίδιους τους αγρότες. Καλό είναι μετά την καραντίνα του κορωνοϊού να γίνουν κάποιες συσκέψεις, να αποφασίσουμε το μέλλον των τεναγών, διότι όταν σχεδιάστηκε αυτό το έργο τη δεκαετία του 1930 από μια ολλανδική εταιρεία, έδινε ζωή για τα τενάγη των Φιλίππων περίπου 70-80 χρόνια. Αυτά ήδη τα έχουμε ξεπεράσει, επομένως πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός.

Αυτό που κάνουμε ως περιφερειακή ενότητα Καβάλας είναι κάποια έργα bye pass. Θα ξεκινήσει ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου, αλλά επειδή πολλά λέγονται ότι τους 3 μήνες δεν μπήκαν μηχανήματα, να πω σε όσους κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς ότι Γενάρη- Φλεβάρη- Μάρτη, τα εδάφη στα τενάγη ήταν μαλακά.

Δεν μπορούσαν να μπουν βαριά οχήματα. Επίσης, τέλη Γενάρη είχαμε μια όχληση από μια θεριστική μηχανή που μπήκε να θερίσει, βούλιαξε και ζήτησε τη βοήθεια της περιφέρειας για να βγει. Οι παρεμβάσεις ήταν να γίνουν από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, αλλά δεν μπορέσαμε γιατί έβρεξε τις προηγούμενες 10 μέρες. Μόλις στεγνώσουν τα νερά και τα εδάφη θα γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει».

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Ο Τραμπ αναστέλλει την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Επόμενο άρθροΘα ξεσπάσει στο Αιγαίο για το στραπάτσο στον Έβρο ο Ερντογάν; – ΦΩΤΟ