Η “νέα κανονικότητα” με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού καθιστά από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Πρέπει να ξέρουμε να τη φοράμε αλλά και να τη βγάζουμε σωστά. Το να μην βγάλεις μία μάσκα σωστά εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από το να μην φοράς καθόλου. Η χειρουργική μάσκα και οι πιο ακριβές μάσκες παράσχουν μεγαλύτερη προστασία. Μέσα από μία υφασμάτινη μάσκα ο κορωνοϊός θεωρητικά μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει. Το λένε και οι μελέτες”, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 ο πνευμονολόγος και γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, “οι δε υφασμάτινες, χρησιμεύουν κυρίως σε αρρώστους που δεν διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, ωστόσο αν κάποιος θέλει να τη φορέσει σίγουρα η χρήση της μάσκας είναι καλύτερα. Ορθώς πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή”.

Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. “Αν κάποιος θέλει να βάλει μάσκα καλό θα κάνει και στον εαυτό του και στον πλησίον του. Η μάσκα προστατεύει αρκεί να υπάρχει ορθολογική χρήση. Η χρήση μάσκας δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αν δεν συνοδεύεται από την τήρηση μέτρων υγιεινής των χεριών και της κοινωνικής απομόνωσης. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας”, δηλώνει ο κ. Πολίτης.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό: “Ήταν ένα ελληνικό επίτευγμα για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Βλέπουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Τα πράγματα απο εδώ και πέρα θα είναι δύσκολα. Σταδιακά θα κατακτήσουμε αυτό που χάσαμε, τις ζωές μας. Θα χρειαστεί χρόνος. Το υγειονομικό κομμάτι ελέγχεται και πρέπει να το αισθανθούμε και στο οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι. Η οικονομία είναι αυτή που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα παρελκόμενα της πανδημίας. Πρέπει να μπούμε σε μία σειρά. Και ο έμπορος και ο επαγγελματίες που γονάτισαν από τη λαίλαπα του κορωνοϊού. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Και σαν Καβάλα πρέπει να συσκεφθούμε οι αρμόδιοι φορείς και πως θα σωθεί και η σεζόν, ώστε να σωθεί η δημόσια υγεία και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις”.

Επίσης ο κ. Πολίτης σχολιάζοντας την επόμενη μέρα επισημαίνει πως: “Ο κόσμος είναι προβληματισμένος. Πρέπει να σταθούμε στους προβληματισμούς και πως να διασφαλίσουμε μία κανονικότητα στα εισοδήματα και στις επιχειρήσεις τους“, ενώ θεωρεί ότι ο ήλιο και οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους.

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο πνευμονολόγος και γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 από το 13.37 έως 26.35

Κ.Λ.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Τ. Ελευθεριάδου με με το Δ.Σ. του Σωματείου “Το Βαρέλι”
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Νέα εύσημα από το BBC για την Ελλάδα: Εδρασε γρήγορα, μπορεί τώρα να σώσει το καλοκαίρι;