Την ανιούσα πήρε η τιμή των υγρών καυσίμων στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος σημείωσε ότι εδώ και τρεις εβδομάδες οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου έχει ανέβει η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου και πάρα πολύ σύντομα ανέβηκαν κι οι τιμές στα ταμπλό των πρατηρίων. Δυστυχώς η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 1,92 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και το πετρέλαιο κίνησης έχει αγγίξει τα 1,70-1,73 ευρώ το λίτρο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι καταναλωτές τα βάζουν με τους πρατηριούχους, αλλά θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι οι πρατηριούχοι πουλάνε αυτό που αγοράζουν από τα ελληνικά διυλιστήρια. Έχει επιβληθεί πλαφόν από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία με το περιθώριο κέρδους να είναι συγκεκριμένο για τους πρατηριούχους σύμφωνα με τα τιμολόγια τα οποία αγοράζουν. Έχει επιβληθεί πλαφόν μόνο στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας που είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων και δεν έχει επιβληθεί πλαφόν στο τι περιθώριο θα έχουν οι εταιρείες εμπορίας και τα ελληνικά διυλιστήρια. Πριν από μας, έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε με όποιο περιθώριο επιθυμούν κυρίως τα διυλιστήρια, χωρίς οι καταναλωτές κι εμείς να μπορούμε να αντιδράσουμε σε τίποτε».

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πρόσθεσε ότι «με την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, τον πρώτο μήνα δεν είχαμε κάποια σημαντική αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου. Οι τιμές διατηρήθηκαν για πολύ καιρό σε σταθερό επίπεδο. Άμεση αύξηση είδαμε με τις επιθέσεις που γίνονται στον κόλπο. Εκεί ανέβηκε το αργό πετρέλαιο κοντά στα 10 δολάρια το βαρέλι. Η μόνη εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι για τις επόμενες 3-4 μέρες που φαίνεται να υπάρχει και σταθερότητα. Τίποτα παραπάνω.

Είμαστε πολύ μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων και το τι βλέπουν οι χρηματιστές στα μεγάλα χρηματιστήρια παγκοσμίως, ούτως ώστε να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν την τιμή του συγκεκριμένου χρηματιστηριακού προϊόντος. Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιες προβλέψεις. Άλλοι σχεδιάζουν επί χάρτου το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες».

Προηγούμενο άρθροΠροχωράει το σχέδιο δασοπυρόσβεσης του νομού Καβάλας για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τον νέο διοικητή της Πυροσβεστικής, Αντώνη Χρηστίδη
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι έρευνες για τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου όπου γίνονται έργα ανάπλασης