«Ζεστό χρήμα» με επιχορηγήσεις που μπορεί να φτάσει και τα 500.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν –μέσω του νέου Αναπτυξιακού-όσοι εμπλέκονται με την πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής: Η κλεψύδρα όμως αδειάζει καθώς η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Ποσά που αγγίζουν και τα 3 εκατ. ευρώ έχουν δικαίωμα να πάρουν και όσοι προχωρήσουν σε επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Τρέχει» η υποβολή των αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο του καθεστώτος ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία – υδατοκαλλιέργεια» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος είναι δυνατό να ενισχυθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποσά 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:

1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις.
250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.
100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους αστικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ).
Τα ποσοστά ενίσχυσης φτάνουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Δημιουργία νέας μονάδας.
Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.
Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Ποια είδη ενισχύσεων μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Στα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάγονται στο παρόν καθεστώς παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: α. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.

Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού και συνιστά σε φορολογική βάση ισόποσο αποθεματικό, σε λογιστική βάση υποχρέωση και το οποίο τηρείται σε διακριτό λογαριασμό στις οικονομικές τους καταστάσεις, β. επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών, γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησής τους και εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

Τα ανώτατα ποσά των χορηγούμενων ενισχύσεων

Τα ανώτατα ποσά που μπορούν να λάβουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι: 1α. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€) στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων της Πρωτογενούς Γεωργικής Παραγωγής και τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων που παρέχονται ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα, για όλα τα είδη ενισχύσεων, ήτοι της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής ή της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στην περίπτωση υποβολής επενδυτικού σχεδίου με δύο ενότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (περ. γ και δ της παρ. 1 του άρθρου 5, ) το όριο ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000€). βi. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο της Πρωτογενούς Γεωργικής Παραγωγής που υποβάλλεται από μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€). Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και παρέχονται ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα (μεταποίηση) δεν μπορεί να υπερβεί: i) τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 5 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης) και ii) τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής. Στην περίπτωση υποβολής επενδυτικού σχεδίου, για τις μεσαίες επιχειρήσεις, με δύο ενότητες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (περ. γ και δ της παρ. 1 του άρθρου 5) το όριο ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.500.000€) για τα είδη ενισχύσεων της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα πέντε εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (5.500.000€) για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής. γ. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 δεν μπορεί να υπερβεί τις i. τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000€) στην περίπτωση του αυτοτελούς επενδυτικού σχεδίου της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής (περ. α της παρ. 1 του άρθρου 5), προστιθέμενου στο όριο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ, και ii. τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000,00) ευρώ, στις λοιπές περιπτώσεις (περ. β, γ και δ της παρ. 1 του άρθρου 5), υπολογιζομένου εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες της περ. στ (δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ) της παρ. 1 του άρθρου 7. 2α. Το ανώτατο όριο των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000€) για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων και υπολογίζεται με την εξής σειρά: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), φορολογική απαλλαγή.

β. Το ανώτατο όριο, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000€) που αφορούν την ενίσχυση της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ή και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 5 του άρθρου 9 (κεφαλαιακά κίνητρα), καθώς και των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής, εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων. Για το όριο των 3.000.000 ευρώ υπολογίζεται αρχικά η επιχορήγηση στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης), εν συνεχεία η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), και τέλος η φορολογική απαλλαγή για το υπόλοιπο μέχρι τα 5.000.000 ευρώ. 3. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γ.Α.Κ..

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στο παρόν και για χρονική περίοδο τριών (3) ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του. Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών. Τα ανώτατα όρια της παρούσας παραγράφου προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην παρούσα δράση δεν παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (Π.Σ.-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://opsan.mindev.gov.gr). Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/prokirikseis

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 30.12.2022.

Προηγούμενο άρθροΣέρρες: Στις 4 μ.μ. η κηδεία του 11χρονου – Τον έψαχνε η αδελφή του μετά την έκρηξη
Επόμενο άρθροΝέες απειλές Τσαβούσογλου: Ή θα κάνει ένα βήμα πίσω η Ελλάδα ή θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο