Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα, αλλά και σε εκτατικές καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, των προηγούμενων ημερών, και σε ένα τμήμα, περίπου 3.500 στρεμμάτων, του κάμπου της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Η ζημιά σε φυτείες με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι τα ακτινίδια, τα πυρηνόκαρπα και τα μηλοειδή, αλλά και σε χωράφια με αραβόσιτο, σόγια και ηλίανθο, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, φτάνει το 100%  της προσδοκώμενης παραγωγής φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες.

Το καιρικό φαινόμενο, ήταν ισχυρό και σε διάστημα μόλις μερικών λεπτών, έγιναν όλες οι ζημιές.

Δυστυχώς επαναλήφθηκε το φαινόμενο καταστροφής των στρεμμάτων. Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε φάση υποστελέχωσης. Θα έχουμε τις εκτιμήσεις, τις ενστάσεις και οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτό που έχουν χάσει. Στο Νέστο εφόσον υπάρχει χαλαζόπτωση και είσαι από τους άτυχους δεν έχει καμία πιθανότητα να επανακάμψεις με τις όποιες τυχόν αποζημιώσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης στο Lobby 101.8,  “αποθαρρύνοντας παράλληλα τους νέους αγρότες από τις δυναμικές καλλιέργειες”.

Το 2018 όλοι είχαν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες, ενώ πέρυσι οι χαλαζοπτώσεις ήταν διαδοχικές στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα για δύο χρονιές σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές και το εισόδημα του παραγωγού να πληγεί σοβαρά. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν πολύ μικρότερες της πραγματικής ζημίας καταγγέλουν.

Αυτό που ζητούν όλοι από το Υπουργείο Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να ικανοποιήσει ένα αίτημα που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν για την ενεργοποίηση και στη δική μας περιοχή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας, όπως είναι αυτό με τα αεροπλάνα για την πρόληψη των χαλαζοπτώσεων.

Ακούστε όσα δήλωσε ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μηχαηλίδης το πρωί της Παρασκευής (29/5) στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 από το 1.42.15

Προηγούμενο άρθροΑυτή είναι η λίστα με τις 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε τουρίστες
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος | “Στόχος επιβίωσης η σωτηρία της τουριστικής περιόδου”