Θετικά δείχνουν να ανταποκρίνονται οι τράπεζες στην προτροπή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να προχωρήσουν άμεσα σε διευκολύνσεις προς τους συνεπείς δανειολήπτες.
Ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων και πλέον αυτό που απομένει είναι να κάνουν κάτι ανάλογο και προς τα φυσικά πρόσωπα. Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών είναι θετική και αυτό διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έχουν μία ακόμη γενιά κόκκινων δανείων και μάλιστα από αυτούς που είναι ενήμεροι και το κυριότερο θέλουν να παραμείνουν ενήμεροι.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες ετοιμάζουν δέσμη μέτρων διευκόλυνσης των φυσικών προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων για την επόμενη περίοδο και ανάλογα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η διευκόλυνση δεν θα γίνει μαζικά, αλλά ατομικά. Έτσι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τον κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά και εφόσον αποδειχθεί ότι πράγματι ο κορονοϊός έχει πλήξει τον δανειολήπτη τότε θα δίνονται όλες εκείνες οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Όπως σημειώνουν παράγοντες των τραπεζών «οι λύσεις – ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες και όχι οριζόντιες. Η κάθε τράπεζα θα διευκολύνει όσους τεκμηριωμένα πλήττονται από την κρίση».
Και προκειμένου να μπει φρένο στις οριζόντιες λύσεις, οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι «δημόσιοι υπάλληλοι και μισθωτοί που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους και πληρώνονται κανονικά, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των έκτακτων ρυθμίσεων».
Click4more Ποιοι θα περιληφθούν στο πακέτο των μέτρων: Οι πρώτες σκέψεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών χθες Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να αποφασίσουν μέτρα στήριξης και των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Τα μέτρα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα αφορούν προφανώς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες αναμένουν τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσον αφορά το χρονικό διάστημα της ευελιξίας που θα τους δοθεί, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να μην οδηγήσουν τα δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Γεγονός που θα τους διευκολύνει όσον αφορά τη διατήρηση της ισορροπίας του ισολογισμού τους, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετες προβλέψεις μέσω δέσμευσης κεφαλαίου. Επίσης, ο SSM αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τους νέους κανόνες όσον αφορά το όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διατηρούν.
Πηγή:www.newsit.gr