Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Καβάλας όπου θα συζητηθεί και η ονοματοδοσία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής σε Πάρκο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας. Η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Φωτεινή Κόγια σημείωσε πως ο Τσιμιρίκας ήταν ένα παιδί ηρωικό που θυσιάστηκε για τα αδέλφια του.

Η κ. Κόγια εξήγησε ότι “Ο Δήμος Καβάλας έλαβε επιστολή ότι στις 14/2/2023 έστειλε μια επιστολή ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Νεάπολις και εκεί αναφέρεται ότι μετά από πρόταση του Προέδρου και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. και έχοντας σύμφωνη γνώμη όλων των μελών και των κατοίκων της συνοικίας, ζητούν να ονομαστεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής επί της οδού Τραπεζούντος, ως Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Τηλέμαχος Τσιμιρίκας σε ένδειξη τιμής και διαρκούς μνήμης. Μάλιστα ζήτησα την λήψη μιας ομόφωνης απόφασης. Η πρόταση μας βέβαια πέρα από την ονομασία του πάρκου θα είναι και πέρα από μια πινακίδα σε περίοπτη θέση να γραφεί και το ιστορικό της θυσίας του παιδιού. Διότι τα χρόνια περνούν και θα πρέπει όλοι να ξέρουν τι έκανε ο Τηλέμαχος. Ένας άριστος μαθητής, ένα χαρισματικό παιδί που ήξερε τι σημαίνει αγάπη και θυσία!

Η ονοματοδοσία όχι μόνο του πάρκου αλλά και κάποιας οδού στην τιμή του Τηλέμαχου είχε ξεκινήσει ως θέμα προς συζήτηση από την αείμνηστη Μαρία Φραντζεσκάκη! Μετά άλλαξε η διοίκηση και το θέμα έμεινε…

Όμως με έγγραφη πρόταση του συνδημότη μας γιατρού κ. Αστεριάδη, ο Τηλέμαχος τιμήθηκε ομόφωνα από την Ακαδημία Αθηνών στις 20-12-2013. Αυτό το οφείλουμε στον γιατρό μας Δημήτριο Αστεριάδη. Και ερχόμαστε 12 χρόνια μετά να τιμήσουμε τον Τηλέμαχο.

Μια ιστορία συγκίνησης. Το παιδί έκανε το παν, έγινε ήρωας και αξίζει της τιμής μας”.

Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012 μία συγκλονιστική ιστορία έμελλε να γραφτεί στην Μεσορόπη Καβάλας με τραγικό πρωταγωνιστή τον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμιρίκα . Ο μικρός Τηλέμαχος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σώσει τα αδέρφια του από τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι των παππούδων του, εξαιτίας ξυλόσομπας, την ώρα που κοιμούνταν.

Οι γονείς, οι παππούδες και κάποια από τα παιδιά της οικογένειας πρόλαβαν να βγουν. Τα δύο μικρότερα αδέρφια του Τηλέμαχου Τσιμιρίκα, ο 5χρονος Ανδρέας και ο 9χρονος Γεράσιμος όμως δεν είχαν βγει. «Τα παιδιά, τα παιδιά, δεν βγήκαν τα παιδιά», ούρλιαξε η μητέρα του, ενώ ο πατέρας του έτρεξε στην πόρτα και ο παππούς συνέχισε να ρίχνει νερό με λάστιχο. Τότε ο μικρός Τηλέμαχος με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όρμησε μέσα στο σπίτι που φλεγόταν για να φτάσει στον δεύτερο όροφο και να σώσει τα δύο αδέρφια του που είχαν εγκλωβιστεί.

Δεν πρόλαβε όμως, ένα φλεγόμενο δοκάρι του στέρησε τη ζωή και τα όνειρα… Όταν η φωτιά έσβησε, οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς των τριών παιδιών. Ήταν 10 αδελφάκια, χάθηκαν τα τρία.

Η Μεσορόπη Καβάλας ένα ολόκληρο χωριό θρήνησε το 2012 για την τραγική αυτή ιστορία, το θάρρος και την αυτοθυσία του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμιρίκα.

Η οικογένεια του Γιώργου Τσιμιρίκα, που σπούδασε μαθηματικός και εργάζεται ως υπάλληλος της ΔΕΗ, και της Ειρήνης Αυγερινού, καθηγήτριας Γαλλικών στο 5ο Λύκειο και στο 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, έχασε τρία από τα δέκα της παιδιά, σε μια τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα και ενέπνευσε ακόμη και τον ξένο Τύπο να κάνει αναφορές στην Ελλάδα που ζει τραγωδίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

«ΈΤΡΕΞΕ ΣΑΝ ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ»

Ο θείος του, Αβραάμ Τσιμιρίκας, ιερέας στον ναό Τιμίου Προδρόμου στη Μεσορόπη, βουρκώνει όταν μιλά για τον 15χρονο, για τα τρία ανίψια του που θάφτηκαν μαζί, πλάι πλάι.

Οι ενδείξεις οδηγούν είτε σε σπίθα που ξέφυγε από την ξυλόσομπα, η οποία έκαιγε στο ισόγειο, είτε σε βραχυκύκλωμα. Η κατοικία ήταν παλιά και μεγάλο μέρος της ήταν ξύλινο, έτσι η πυρκαγιά πήρε γρήγορα δραματικές διαστάσεις και είχε εφιαλτική κατάληξη, με τρεις αθώες ψυχές να έχουν απανθρακωθεί. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, πρώτοι ξύπνησαν οι παππούδες που ένιωσαν αφύσικη ζέστη στο σπίτι. Πήραν γρήγορα κουβάδες και λεκάνες με νερό και προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Μαζί τους βγήκαν από την πίσω πόρτα οι γονείς και τα τέσσερα παιδιά. Όταν διαπίστωσαν ότι ο Ανδρέας και ο Γεράσιμος έλειπαν, ο πατέρας επιχείρησε να μπει ξανά στο σπίτι, αλλά οι πυκνοί καπνοί τον εμπόδισαν. Τότε ήταν που έτρεξε σαν σίφουνας ο Τηλέμαχος και έπεσε -κυριολεκτικά- στη φωτιά.

«Το μόνο παρήγορο ήταν πως έχασε αμέσως τις αισθήσεις του και έπεσε κάτω. Έτσι δεν κατάλαβε τίποτε από το ταξίδι προς τον ουρανό. Και είναι μακρύ αυτό το ταξίδι, γιατί είναι μεγάλη τιμή να γίνεσαι άγγελος». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο φιλοσοφεί τον θάνατο του μικρού Τηλέμαχου ο ιερέας θείος του.

«ΈΜΠΑΙΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». «Α, ΡΕ ΤΗΛΕΜΑΧΕ. ΕΙΣΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΜΑΣ»

«Έτσι ήταν πάντα ο Τηλέμαχος. Έμπαινε μπροστά για όλους. Ήταν το καλύτερο παιδί της τάξης και του σχολείου, και δεν το λέμε επειδή χάθηκε. Και πριν έναν μήνα, και πέρσι και πρόπερσι το ίδιο λέγαμε», λέει η Δήμητρα Κ., φίλη και συμμαθήτρια του.

«Είσαι ένας άγγελος πλέον. Σε αγαπάμε», «Α, ρε Τηλέμαχε. Είσαι ο ήρωάς μας. Σε αγαπάμε πολύ. Καλό σου ταξίδι», «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», έγραψαν ο Νίκος, ο Ανδρέας, ο Πάνος και οι άλλοι κολλητοί του. Οι φίλοι του που μάλωναν στην αρχή κάθε χρονιάς ποιος θα καθίσει δίπλα του, πίσω και μπροστά του, γιατί ο Τηλέμαχος ήταν πάντα διαβασμένος και τους άφηνε να… κλέβουν στα διαγωνίσματα, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι χάθηκε και δεν θα τον ξαναδούν.

Ο Τηλέμαχος ήταν άριστος στα μαθηματικά, στην ιστορία στην οποία επίσης διέπρεπε, αλλά και στη μουσική αφού έπαιζε εξαιρετικά πιάνο ή ακόμη και στ’ αγγλικά που τα μιλούσε σαν να ήταν η μητρική του γλώσσα. Γιατί ο Τηλέμαχος ήταν άριστος σε όλα και έβγαζε γενικό βαθμό κοντά στο 20.

Ένα χρόνο μετά, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον μικρό-γενναίο ήρωα.

Προηγούμενο άρθροΑ. Πολίτης: Το τουριστικό καλοκαίρι προμηνύεται λαμπρό
Επόμενο άρθροΓιατί η Erickson αποφάσισε να επενδύσει στην Καβάλα