Όπως ήταν αναμενόμενο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι στο ύψος που υπολογίζεται, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη, ενώ επισημαίνει ότι η κερδοφορία των τραπεζών δεν θα είναι η αναμενόμενη.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που κατατέθηκε σήμερα (01.07.2019) στη Βουλή, ότι θα κινηθεί κάτω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, και θα διαμορφωθεί στο 2,9% έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ και βλέπει κινδύνους και στα επόμενα χρόνια. 

Παράλληλα διατηρεί στο 1,9% την πρόβλεψη για την φετινή αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία από την «οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή η ακύρωσή τους, τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και την πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων». Σημειώνεται επίσης ότι «δημιουργούν αβεβαιότητα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος» και ζητά άμεσα την ενίσχυση των επενδύσεων.

Εκτιμά, επίσης, ότι είναι αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών.

Θεωρεί «ανησυχητικό  το γεγονός ότι, παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες».  

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,9% το 2018, έναντι 1,5% το 2017. Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, καθώς το ΑΕΠ, εποχικά διορθωμένο και σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Θετικά συνέβαλαν οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Αρνητική συμβολή είχαν οι εισαγωγές, οι εξαγωγές αγαθών και η δημόσια κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους διαθέσιμους δείκτες προσδοκιών και βραχυχρόνιας οικονομικής δραστηριότητας, η πορεία της ανάκαμψης συνεχίζεται και το β’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστεί από την άνοδο της αβεβαιότητας και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ως αποτέλεσμα του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού.

Newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΣτη Θάσο η Μ. Χατζηκωνσταντίνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς
Επόμενο άρθροΧωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν οι παραλίες της Αλεξανδρούπολης