Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου.

Η διακήρυξη για το πρώτο κομμάτι έργων στον Έβρο, μήκους 35 χλμ. από τα συνολικά 140 χλμ. είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στόχος είναι να συμπληρωθούν τα υπάρχοντα εμπόδια σε Καστανιές και Φέρες, καλύπτοντας με ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα μερικά από τα πιο καλά «κρυμμένα», σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, περάσματα.

Την ίδια ώρα προβλέπονται εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης σε τέσσερα επιτηρητικά φυλάκια (Μαύρου Όγκου, 126, Παγαλας, Σουφλίου, Φυλακτού και Ψαθάδων) καθώς και σε τρία κτήρια της ΕΛ.ΑΣ. ( Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, Τ.Σ.Φ. Διδυμοτείχου και Α.Τ.-Τ.Α. Διδυμοτείχου). Τέλος αναμένεται να τοποθετηθεί νέο προκατασκευασμένο κτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. φύλαξης εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Για αυτό το νέο τμήμα γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί έως το 2023. Όπως έχει διαμηνύσει άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει «το συντομότερο δυνατό» η επέκταση σε όλο το μήκος των 140 χλμ. Το έργο στο τμήμα Διδυμότειχο – Σουφλί είναι προϋπολογισμού 99,2 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT.

Το συγκεκριμένο έργο δε, αποτελεί και κεντρικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας. Το ζήτημα της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, με δεδομένη την εμπειρία της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία αποτελεί θέμα στο οποίο η κυβέρνηση προτάσσει την επιτυχή αντιμετώπιση μιας κατάστασης με χαρακτηριστικά ασύμμετρης απειλής έναντι των τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στον Γέρακα, αποσαφήνισε τις προθέσεις του: «Είτε με είτε χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί». Από την πλευρά της Κουμουνδούρου διευκρίνισαν χθες ότι το κόμμα «δεν αντιτίθεται στον φράχτη στον Έβρο. Δεν θεωρεί όμως ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητα άλλα μέτρα, όπως την ύπαρξη στην Τουρκία νόμιμης και ασφαλούς διόδου επανεγκατάστασης και μετανάστευσης προσφύγων και μεταναστών που θα κατανέμονται με δίκαιο τρόπο στις χώρες της Ε.Ε. ή όπως την εφαρμογή του μηχανισμού επιστροφών στην Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Προηγούμενο άρθροΟ Αγιορείτης Ιερομόναχος π.Αρτέμιος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου ομιλητής στον Άγιο Νικόλαο
Επόμενο άρθροΟ πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης στηρίζει Μητσοτάκη