Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας ολοκληρώνει τις έρευνες στην περιοχή Αγίου Νικολάου πάνω στα ευρήματα που προέκυψαν από τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής. Η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Δαδάκη σημείωσε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε η έρευνα μέσω της πρόσληψης ενός αρχαιολόγου που έγινε από τον εργολάβο του έργου και δύο εργατών που διαθέτει η ΔΕΥΑΚ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από την Εφορία μας. Έχουμε αποκαλύψει διάφορες δομές, έναν τοίχο, ένα δάπεδο, έναν αγωγό, ένα καλντερίμι και είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των εργασιών.
Τώρα τελευταία ενημερωθήκαμε από τη ΔΕΔΑ ότι θα περάσει από εκεί και το φυσικό αέριο, οπότε είμαστε σε μία συνεννόηση να γίνει τώρα η διέλευση για να μπορέσουμε να έχουμε κι εμείς μια καλύτερη εικόνα των ευρημάτων. Αλλά ακόμη είμαστε στη φάση της συνεννόησης.
Κάποια ευρήματα είναι πολύ ψηλά και εκ των πραγμάτων θα διαλυθούν για να γίνουν οι διελεύσεις των αγωγών. Τα υπόλοιπα είναι σε μεγαλύτερο βάθος και δεν ενοχλούν. Οπότε στο τέλος θα γίνει μία εκτίμηση και θα ληφθεί μία απόφαση. Όταν η έρευνα γίνεται μέσα στις πόλεις, τέτοιες μικρού πλάτους τάφρους, είναι δύσκολο να βγάλεις συμπεράσματα και να καταλήξεις κάπου. Γι’ αυτό καλό θα ήταν τώρα που επίκειται να ανοίξει ένα ακόμη χαντάκι, να γινόταν τώρα αυτή η εργασία. Θα μας έδινε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα σε μεγαλύτερο πλάτος και να έχουμε καλύτερη εικόνα των ευρημάτων για την αξιολόγησή τους».
ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Πρόσθεσε ότι «αυτά τα έργα που γίνονται μέσα σε ιστορικές πόλεις, που είναι η μία χτισμένη πάνω στην άλλη, θα έδιναν τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της, εφόσον σχεδιαζόντουσαν με άλλον τρόπο. Πριν 10-20 χρόνια που ήμουν υπεύθυνη αρχαιολόγος στις Σέρρες, η ΔΕΥΑ Σερρών ήθελε να κάνει ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης όλων των αγωγών και σε συνεργασία που είχαμε μαζί της, άνοιξε όλο το πλάτος του δρόμου κι είχαμε αξιόλογα αποτελέσματα. Εδώ στις μικρές τάφρους το πλάτος είναι 50-60 εκατοστά κι είναι δύσκολη η έρευνα. Προσπαθούμε να συλλέξουμε ψηφίδες. Το ενδιαφέρον στην περιοχή είναι ότι σύμφωνα με παλιά δημοσιεύματα και με κάποια ευρήματα που βρέθηκαν τη δεκαετία του ’30 και για τα οποία δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία, φημολογείται η ύπαρξη μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής κάτω από τον Άγιο Νικόλαο. Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτό επί του παρόντος».