Τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το τί πρέπει να περιμένουμε από την έκβασή της, ανάλυσε στην ΕΡΤ Ο Νίκος Μελέτης.

«Στόχος είναι να βγει ένα μήνυμα από αυτή τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών για συνέχιση του ήπιου κλίματος διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, Υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν υπάρξει και διαμόρφωσης χρονοδιαγράμματος για τους τρεις πυλώνες, για τους τρεις μηχανισμούς διαλόγου που υπάρχουν μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμοι, βοηθούν και στην αποσυμπίεση εντάσεων. Η θετική ατζέντα δημιουργεί καλό κλίμα και είδαμε ότι έχει αποδώσει ήδη καρπούς» και πρόσθεσε ότι το καυτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «το κλίμα αυτό θα είναι εύθραυστο και ευάλωτο σε εξωτερικές επιδράσεις», είπε ο δημοσιογράφος.

“Πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο είναι η ισλαμική στροφή που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία από τον Ερντογάν”

Για την κίνηση Ερντογάν να ανακοινώσει ότι θα γίνει τζαμί η Μονή της Χώρας ο Νίκος Μελέτης σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο είναι η ισλαμική στροφή που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία από τον Ερντογάν, που σε συνδυασμό με έναν αναθεωρητικό εθνικισμό που υπάρχει στην Τουρκία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα , το οποίο τείνει να εξελιχθεί και να γίνει κρατική ιδεολογία της Τουρκίας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Επίσης για τις διαδοχικές επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ με Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπογράμμισε: «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε το νου μας και στην Κύπρο, διότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ φθάνει τις τελευταίες δύο συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, τον κ.Τατάρ, ο οποίος επιμένει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου στην αναγνώριση ουσιαστικά δύο κρατών. Τορπιλίζουν δηλαδή κάθε προσπάθεια. Και μην ξεχνάμε ότι το Κυπριακό, καλώς κακώς, με τις αποφάσεις και της Συνόδου Κορυφής, συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που ο κ. Ερντογάν δεν το θέλει και είναι κόκκινο πανί για τον ίδιο».

Τέλος για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα τόνισε: «Εγώ λέω ότι είναι μια κακή ιδέα, διότι συμπληρώνεται ένας χρόνος την Κυριακή από τη σύλληψή του, ο οποίος παραμένει ακόμα στη φυλακή και συγχρόνως έχουμε και τις λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Και όσα κι αν λέει ο κ. Ράμα, παρά τα λεγόμενά του, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα. Μπορεί ο κ. Ράμα να ήλπιζε ότι με την άφιξή του εδώ και με κάποια από τα καλά λόγια που τα είχε εύκολα ο Αλβανός πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δίνεται η εντύπωση πώς το θέμα Μπελέρη είναι λήξαν. Η Αθήνα πάντως, σε ανώτατο επίπεδο, έχει διαμηνύσει τις τελευταίες δύο μέρες ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ως θέμα κράτους δικαίου επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης- Αναλυτικά οι περιοχές
Επόμενο άρθροΣαμοθράκη: Υψηλές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο