Την ευκαιρία να διεκδικήσουν χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικίας, έχουν πλέον χιλιάδες νέοι ηλικίας από 25 έως 39 ετών: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ενεργοποιείται και οι ενδιαφερόμενοι από σήμερα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην τράπεζα που θα επιλέξουν, εφόσον φυσικά μετέχει στο πρόγραμμα και βρίσκεται στην σχετική λίστα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ήδη βρει το σπίτι που τους ενδιαφέρει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν «φθηνό» δάνειο, είναι πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων, στις οποίες από σήμερα κιόλας μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Μέχρι πότε πρέπει να έχουν βρει σπίτι οι ενδιαφερόμενοι

Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Με άλλα λόγια από την στιγμή που θα εγκριθεί η αίτηση και μέσα σε διάστημα 6 μηνών ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βρει το σπίτι που θα αγοράσει.

Το 75 % του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.
Ποια είναι τα επιδοτούμενα επιτόκια που χορηγούν οι τράπεζες

Ποια είναι όμως τα επιτόκια τα οποία χορηγούν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετέχουν στο πρόγραμμα και που επιδοτούνται κατά τα ¾ ή είναι άτοκα για τους τρίτεκνους;

Alpha Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,2 %
Eurobank: Euribor 3M με περιθώριο 1%-4%
Εθνική: Euribor 3M με περιθώριο 2%-2,5%
Τράπεζα Πειραιώς: Euribor 1M με περιθώριο 2,5%
Παγκρήτια: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-2%
Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Euribor 3M με περιθώριο 2%-3,5%
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Euribor 1M με περιθώριο 2%-4%
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Σταθερό επιτόκιο στο 5%
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-4,9%
Attica Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,9%-4%
Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

Προηγούμενο άρθροΜε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου
Επόμενο άρθροΠέθανε η Ρένα Κουμιώτη