Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τα 201 έτη από το θάνατο του Ήρωα, Αρχιστρατήγου Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμανουήλ Παπά, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στις Σέρρες.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, οι Βουλευτές κ.κ. Φωτείνη Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Ελευθέριος Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού / NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάλογλου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και πλήθος λαού. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος.

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλη μου τιμή και χαρά βέβαια διότι έρχομαι γνώριμους τόπους, να παρευρισκόμαστε εδώ, στη Δοβίστα, τη γενέτειρα του Εμμανουήλ Παππά, που αργότερα πήρε και το όνομά του.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, ξέρουμε όλοι, ήταν ηγετική μορφή της Επανάστασης στη Μακεδονία. Στην ουσία, αυτός έκανε την Επανάσταση στη Μακεδονία σε μία περιοχή όπου εκ των πραγμάτων λόγω της εγγύτητας προς την έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε, οι πιθανότητες να πετύχει και να έχει ευνοϊκή εξέλιξη ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Πήρε όμως την απόφαση, αφιέρωσε τη ζωή του, διέθεσε την περιουσία του, πολέμησε, υπέστη το βαρύτατο προσωπικό κόστος να δει την οικογένειά του να διώκεται και να βασανίζεται εξαιτίας της δραστηριότητας του κι όλα αυτά διότι αφιερώθηκε στον Εθνικό Αγώνα.

Το παράδειγμα του δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον. Οι μεγάλοι Ήρωες, οι αληθινοί Ήρωες είναι αυτοί που δίνουν αγώνες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας κόντρα στις πιθανότητες και με αντίξοες συνθήκες.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς τέτοιους για να εμπνέουν κι εμάς, να παλεύουμε σήμερα στις δύσκολες και επικίνδυνες προκλήσεις της νέας εποχής. Επειδή όμως έχουμε αυτούς να θυμόμαστε γι’ αυτό παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε, προχωράμε και θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη γενέτειρα του Εμμανουήλ Παπά τι μήνυμα στέλνετε γιατί οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι εκνευρίζονται τόσο εμείς δυναμώνουμε. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα δυναμώσουμε κι άλλο.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην κεντρική πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος, μπροστά στην προτομή του Ήρωα, και παρήλασαν στρατιωτικά αγήματα. Στο τέλος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου αντοχής 17 χιλιομέτρων από την πλατεία Ελευθερίας των Σερρών με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών του δήμου.

Προηγούμενο άρθροΑνεξαρτητοποίηση του Βασίλη Τσιπουρόπουλου- Χάνει δυνάμεις ο Δ. Μπαταλογιάννης
Επόμενο άρθροΓλυπτά του Παρθενώνα: Πώς θα γίνει η «επιστροφή» τους στην Ελλάδα