Την ανιούσα πήραν οι τιμές των υγρών καυσίμων και στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Μιχάλη Μεταξά τα καύσιμα είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και λόγω των πολέμων υπάρχει αναταραχή.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο κόσμος δίκαια ανησυχεί διότι όπως βλέπουμε τα καύσιμα πήραν πάλι την ανιούσα. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Το λέμε συνέχεια ότι η διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το καύσιμο είναι χρηματιστηριακό είδος, οπότε η τιμή καθορίζεται σε όλο τον κόσμο από τις ανόδους των χρηματιστηρίων. Η άνοδος στα χρηματιστήρια έχει να κάνει με τις ταραχές που υπάρχουν ανά την υφήλιο. Πέρα από τη διένεξη Ουκρανίας- Ρωσίας που μας έδωσε κάποιες αυξήσεις πριν 2 χρόνια, φέτος έχουμε το Ισραήλ με το Ιράν που η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει. Όλο αυτό έχει φέρει αναταραχή στις χρηματαγορές με συνέπεια να ανεβαίνουν και τα καύσιμα.
Αυτήν τη στιγμή η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Κανένας δεν γνωρίζει πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση και πού θα σταματήσει διότι όλα είναι γεωπολιτικά παιχνίδια, ανάλογα με τις εξεγέρσεις που υπάρχουν ανά την υφήλιο. Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα σταματήσει ή πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και τι άλλο θα «ανοίξει» μετά από αυτό, διότι όπως βλέπουμε συχνά- πυκνά έχουμε κάποιες εξεγέρσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Τώρα, είναι φτιαχτές, είναι πραγματικές, αυτό είναι ένα άλλο θέμα».
Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
Για την κατάσταση στο χώρο της εστίασης είπε ότι «πιστεύουμε ότι το Πάσχα και την εορταστική περίοδο γενικότερα, ευελπιστούμε να έχουμε κάποια μεγαλύτερη κίνηση. Έχουμε πολλές φορές ότι η εστίαση έχει σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Ευελπιστούμε να είναι καλός ο καιρός, ώστε να μπορέσουμε τα καφέ και γενικά η εστίαση να αποκομίσουν κάποια κέρδη από τον τοπικό αλλά και τον εισαγόμενο τουρισμό. Όμως αυτό έχει να κάνει πάντα με τις καιρικές συνθήκες».
Για τις αυξήσεις στο μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος είπε ότι «έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι φυσιολογικό διότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί. Από ‘κει και πέρα, όμως, σαν συνολικό κόστος επιβάρυνσης των επιχειρήσεων αυτό μεγαλώνει, διότι δεν είναι μόνο το μισθολογικό, έχουμε το ενεργειακό κόστος, την άνοδο των τιμών των προϊόντων. Είναι μια μίξη επικίνδυνη που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Θα δούμε πού θα καταλήξει όλο αυτό. Εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης διότι γυρνάμε πίσω στις εποχές που επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει ο κρατικός μηχανισμός τις επιχειρήσεις, έφερνε οριζόντια μέτρα. Θα περάσει η πρώτη χρονιά και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».