Στις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα της νέας κυβερνητικής θητείας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη σύνθεση της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις 4 γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης αναφέροντας πως αυτές είναι “καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα“.

Τόνισε ότι η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται στο “φως” μια μεγάλης εκλογικής νίκης, χωρίς προηγούμενο «γιατί δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κόμματος να κατακτά δεύτερη τετραετία με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους. Χωρίς προηγούμενο είναι όμως και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε».

«Δεν ξεχνώ ότι ο τόπος θα είχε ήδη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα εξαιρετικά αρνητικό πείραμα» είπε κάνοντας αναφορά στη μεγάλη αποχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Οι Ελληνίδες και Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και διχαστικές πολιτικές, εγκρίνοντας με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή ίσως προκαλούν πολιτική κακοφωνία. Η Δημοκρατία όμως ξέρει να αυτοπροστατεύεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις. «Μπροστά σας βρίσκονται μπλε φάκελοι, με όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά σε αυτούς περιλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», τόνισε, λέγοντας πως θα ξεκινήσει αμέσως τις επισκέψεις του σε όλα τα υπουργεία. Πρώτος σταθμός το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους ώστε η κεντρική άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική, ενώ το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις. Μια από αυτές, είπε, είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

Επίσης, θα έρθει μια νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «έχουμε αποδείξει ότι μόνο εμείς μπορούμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος».

Απέρριψε τυχόν σημάδια έπαρσης και αυταρέσκειας από στελέχη της κυβέρνησης και ευχήθηκε «γερό στομάχι» σε όλους, γιατί όπως είπε, «θα το χρειαστούμε», ενώ χαρακτήρισε τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης ως «θητεία αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέστησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό μας έργο δεν θα πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας.

«Αντίπαλοί μας μόνο τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη» είπε, σημειώνοντας πως «Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της» και ότι «ξεκινάμε υπεύθυνα αλλά και αισιόδοξα».

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Θα κάνουμε την Καλαμίτσα “ένα κόσμημα” για τον τόπο μας, με ελεύθερη είσοδο για τους δημότες!
Επόμενο άρθροΥπουργικό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνουν οι «μπλε φάκελοι» που πήραν στα χέρια τους οι υπουργοί