Μεγάλη γιορτή για την Νέα Καρβάλη το περασμένο διήμερο με την γιορτή του Αγίου Γρηγορίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο τη Κοινότητας κ. Νίκο Καρακεϊσογλου ο Άγιος Γρηγόριος είναι συνώνυμος με την Νέα Καρβάλη και το σκήνωμα του αγίου που προσκυνούν οι πιστοί αυτό το διήμερο. Σημειωτέον ότι η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη γιορτή για όλη την ορθοδοξία και η μεγαλύτερη μέρα για τη Νέα Καρβάλη. Είναι συνώνυμο του χωριού μας, η Νέα Καρβάλη και ο Άγιος Γρηγόριος να είναι το ένα και το αυτό. Οι προγονοί μας έκαναν μεγάλες θυσίες αφήνοντας πράγματα δικά τους στην πατρίδα της Καππαδοκίας, στο Γκέλβερι, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου μας και της οικογένειάς του και φυσικά να φέρουν τις εικόνες, τους πολυέλαιους, τους επιτάφιους που είναι πλούσιοι εδώ στη Νέα Καρβάλη».

ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο τριήμερο έχουμε πάρα πολύ κόσμο, για να προσκυνήσουν αλλά και για την εμποροπανήγυρη όπου παρατηρείται το αδιαχώρητο. Η Νέα Καρβάλη ήταν έτοιμη, υποδέχεται τους πιστούς και εμείς σαν Κοινότητα και σαν Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την επιτροπή της Εκκλησίας και τους εθελοντές, προσπαθήσαμε το καλύτερο δυνατό για τους επισκέπτες μας.

Πιστεύω ότι για τη μεγάλη παρουσία πιστών ευνόησε ο καλός καιρός. Όσο ήταν μέρα, δεν είχαμε ιδιαίτερο κρύο. Πολύς κόσμος ήρθε με τα πόδια από την Καβάλα αλλά και πάρα πολλά λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα, μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν τον Άγιό μας».

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Η Νέα Καρβάλη του Νομού Καβάλας, η οποία αποτελεί συνέχεια της παλαιάς Καππαδοκικής Καρβάλης (Γκέλβερι), είναι συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα μιας μακραίωνης Ιστορίας. Η λαμπρή της πορεία σημαδεύτηκε καθοριστικά από την παρουσία του Αγίου τέκνου της, Γρηγορίου του Θεολόγου, ενός από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Εκεί στην Καρβάλη της Καππαδοκίας, ήταν θησαυρισμένο από το 390 μ.Χ. το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στον ομώνυμο ναό του, μέχρι το 1924 όταν με την ανταλλαγή πληθυσμών, οι πρόσφυγες το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Καρβάλη, λίγο έξω από τη Καβάλα.

Στο κέντρο της Νέας Καρβάλης υπάρχει σήμερα ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, ένα περίτεχνο θρησκευτικό μνημείο, όπου είναι αποθησαυρισμένα τα σκηνώματα του ιδίου και της οικογενείας του, καθώς χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν το σεπτό λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τοποθετημένο σε χρυσή λάρνακα. Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του Αγίου που βρίσκεται στο ναό της Νέας Καρβάλης, με μύριους κινδύνους τα μετέφεραν ως εδώ οι ξεριζωμένοι Καππαδόκες, μαζί με τα ιερά σκεύη της εκκλησίας (τους πολυέλαιους, το δεσποτικό και τον επιτάφιο) που τον τιμούσε στη γεννέτειρά τους.

Η επέτειος μνήμη του Μεγάλου Πατρός και Ιεράρχου της Εκκλησίας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αποτελεί κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό γεγονός για τους χριστιανούς της Πόλεώς της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Συνεγείρει ιδιαιτέρως τις ψυχές εκείνων, που έλκουν την καταγωγή τους από την αγιοτόκο Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, και οι οποίοι έρχονται ευλαβικοί προσκυνητές από κάθε μέρος της πατρίδος μας στον δικό τους Άγιο, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δύσκολες καιρικές συνθήκες και διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, στο ιερό Προσκύνημα της Νέας Καρβάλης.

Στον Ιερό Ναό, που έκτισαν οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία για τον Άγιο Γρηγόριο στη Νέα Καρβάλη, γίνονται πολλά μυστήρια για ευλογία των πιστών.

Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής, 24 Ιανουαρίου, το απόγευμα, ψάλλεται Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια, το βράδυ, γίνεται η καθιερωμένη Αγρυπνία. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου, 25 Ιανουαρίου, το πρωί τελείται Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του πανσέπτου Σκηνώματος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Κοινότητος της Νέας Καρβάλης.

Ο Ιερός Ναός άρχισε να κτίζεται το 1928. Εγκαινιάσθηκε στις 27-7-1950 από τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Κτίτωρ είναι ο Παντελής Λουκίδης. Από το 1973 με Κανονιστική διάταξη έχει καθιερωθεί ως ιερό Προσκύνημα.

Είναι τρισυπόστατος Ναός και πανηγυρίζει στις 25 Ιανουαρίου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 14 Σεπτεμβρίου της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος. Αρχιτεκτονικά είναι σταυροειδής με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια. Ένα δεύτερο κειμήλιο που υπάρχει είναι ο Τίμιος Σταυρός όπου είναι ενσωματωμένο και τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο του Κυρίου.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Παναγιωτόπουλος: Ήταν τέσσερα αξέχαστα χρόνια στη διαχείριση σοβαρών κρίσεων
Επόμενο άρθροΗλίας Καλανταρίδης: Δεν είμαστε άνθρωποι της στείρας αντιπολίτευσης