Στην Αθήνα ήταν σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Επί του θέματος δήλωσε το πρωί ότι «θεσμικά ο Περιφερειάρχης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, όπως όλοι οι Περιφερειάρχες κι εκπροσωπεί την Περιφέρεια. Πιστεύουμε ότι θα εκλεγεί μία διοίκηση που θα είναι παραγωγική, διεκδικητική. Υπάρχουν θέματα στη νομοθεσία που αφορούν όλη την Ελλάδα και είναι ζητήματα στα οποία η ΕΝΠΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Για τη συνάντηση των αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη είπε ότι «ήταν πολύωρη και κοπιώδης η συζήτηση στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του αγροτικού χώρου της Περιφέρειας. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα, ο Περιφερειάρχης είχε υποσχεθεί ότι θα ζητούσε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να έρθει εδώ κι αυτό έγινε. Το ερώτημα δεν είναι ποιο συμπέρασμα προέκυψε από τη συνάντηση που εξελίχθηκε όπως έπρεπε, σε πολιτισμένο πνεύμα. Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του νομού Καβάλας, του Σάββα Αργυράκη και του Νίκου Δημόπουλου, του Κώστα Λεπίδα, του Θανάση Καβάζη, ήταν ιδιαίτερα συγκροτημένες και σημαντικές. Το θέμα είναι πόσο θα ανταποκριθεί ο υπουργός επιστρέφοντας στο υπουργείο του, προκειμένου να δει και να διορθώσει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο Περιφερειάρχης υπογράφοντας την ένταξη των σχεδίων βελτίωσης, πριν βάλει την υπογραφή του ζήτησε τα χρήματα που χρειαζόμαστε ακόμη. Θα ανταποκριθεί ο υπουργός; Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Υπάρχει για παράδειγμα η πυκνότητα βόσκησης, είναι ένα τεχνικό θέμα που όμως καταλήγει -και το θέσαμε επιτακτικά- και το ότι δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος της Κρήτης με τα ίδια χαρακτηριστικά να παίρνει 2,4 φορές περισσότερα χρήματα από τον κτηνοτρόφο στη δική μας περιοχή.

Θέσαμε, επίσης, το ζήτημα με τα φωτοβολταϊκά. Δεν γίνεται να δεχόμαστε αυτόν καταιγισμό. Δεν είναι μόνο το θέμα της Λεκάνης, είναι τα 7,5 χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκά για τα οποία υπάρχει αίτηση στο Νευροκόπι. Πρώτα να μας πει εκεί την άποψή του ο Δήμος, μετά οι τοπικοί φορείς και φυσικά θα είμαστε αντίθετοι. Στο θέμα της Λεκάνης η διοίκηση του κ. Μέτιου αποφάσισε χωρίς γνωμοδότηση να διαλέξει την περιοχή, αγνοώντας τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξαναγίνει από μας. Επιπλέον έχουμε ένα θέμα που το θέσαμε στον υπουργό, ότι μέσα στην πεδιάδα της Χρυσούπολης δεχόμαστε συνεχείς αιτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που με τα καλώδιά τους καθιστούν αδύνατες τις αγροτικές εργασίες και τη συντήρηση του αρδευτικού δικτύου. Πρέπει να προστατέψουμε την αγροτική παραγωγική δραστηριότητα από την «επιδρομή» που δέχεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών».

Προηγούμενο άρθροΟ «Θείος Σάκης» στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας
Επόμενο άρθροΓιάννης Κελγιώργης: Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να ξεκολλήσει το συγκεκριμένο ζήτημα διότι δεν μπορούν τα μαγαζιά να παραμείνουν σ’ αυτήν την κατάσταση