Ελένη Σακαλή: Με σημαντικά κενά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Π.Ε Καβάλας

Με σημαντικά κενά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, Ελένη Σακαλή.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

”Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας φέτος προσελήφθηκσαν 55 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική και ειδική παιδεία και στο ηπειρωτικό τμήμα και στη Θάσο κι άλλοι τόσοι περίπου αναπληρωτές, οι οποίοι προσελήφθησαν στην πρώτη φάση των προσλήψεων. Δηλαδή περίπου 110 είναι οι νέοι εκπαιδευτικοί στην περιοχή μας. Ωστόσο τα κενά εξακολουθούν να είναι αρκετά, αν σκεφτούμε ότι πέρυσι μόνιμοι και αναπληρωτές ήταν πάνω από 225, άρα υπολειπόμαστε ακόμη σημαντικά στην κάλυψη αυτών των κενών θέσεων. Για να φέρω ένα παράδειγμα το Γυμνάσιο – Λύκειο Ποδοχωρίου είναι τελείως υποστελεχωμένο όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό. Λειτουργούν με ελάχιστους εκπαιδευτικούς και πλέον περιμένουμε τη δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει και αν θα προλάβουμε”, ανέφερε σχετικά η κ. Σακαλή.

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας επισήμανε: ”’Ενα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουμε ως σχολική κοινότητα είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά των σχολείων πέρασαν απευθείας στους δήμους και μέχρις ότου περάσουμε αυτό το μεταβατικό στάδιο από τον ένα φορέα στον άλλον, τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες που χρειάζονται για να ανοίξουν, όπως είναι αυτές της γραφικής ύλης. Στη συνάντηση που έγινε προχθές με τον εκπρόσωπο του δήμου Καβάλας, μας είπε να κάνουμε υπομονή. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσει και εμάς και τον δήμο”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Σχετικά με το θέμα των προβλημάτων στις κτηριακές υποδομές των σχολικών μονάδων, η Ελένη Σακαλή υπογράμμισε: ”Ένα ακόμη θέμα που θα μας απασχολήσει και θα έχουμε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη ως Ε.Λ.Μ.Ε. με τον δήμαρχο Καβάλας είναι αυτό της απαξίωσης των σχολικών κτηριακών υποδομών που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Υπάρχει σχολείο στην Καβάλα, το οποίο έχει ηλεκτρολογικά προβλήματα εδώ και έναν χρόνο που δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια. Συνεχώς το ρεύμα πέφτει και κάπως πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα δει καλύτερα ο δήμος”.

ΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΏΝ

Τέλος, αναφερόμενη στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους καθηγητές, η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας σημείωσε: ”Φυσικά έχουμε και γενικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα μισθολογικά μας, τα οποία πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα για τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, του οποίου ο βασικός μισθός είναι στα 767 ευρώ, του αναπληρωτή στα 850 ευρώ και η αύξηση που θα πάρουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός από τον Απρίλιο του 2025, θα είναι 12 ευρώ τον μήνα. Δεν μπορούμε εμείς με αυτά τα χρήματα να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που έχουμε ως εκπαιδευτικοί με κυρίαρχο ζήτημα αυτό της στέγασης”.

Hot this week

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού...

Topics

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού...

Μάκης Παπαδόπουλος: Συγχαρητήρια στη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καβάλας

Θέλουμε να συγχαρούμε τη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων...

Εντυπωσιακές εικόνες από το φωτισμένο κάστρο της Καβάλας

Το κάστρο της Καβάλας, μετά την τοποθέτηση νέων φωτιστικών...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες