Επτά γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πολιτική σκηνή της Καβάλας βραβεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας και του Δήμου Καβάλας και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Στην εν λόγω εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να κατέλθουν στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, καθώς και για τη συνεισφορά στη διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών και δράσεων τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μίλησαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

🔷️ Δήμητρα Τσανάκα (Πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Καβάλας)
🔷️ Αλεξάνδρα Τσανάκα (Πρώτη γυναίκα βουλευτής Καβάλας)
🔷️ Άννα Σπανδώνη – Παράσχου (Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας)
🔷️ Ευαγγελία Δίνα Ασλανίδου (Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας)
🔷️ Φωτεινή Κόγια (Μακροβιότερη Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας)
🔷️ Θούλη Τερψιθέα Καλυβιώτου (Παλαιότερη Δημοτική Σύμβουλος Καβάλας)

🔷️ Ελένη Βλατσιώτου (Πρώτη Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καβάλας)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Είναι αλήθεια ότι οι πολυετείς και πολύπλευροι αγώνες των γυναικείων κινημάτων σε όλον τον κόσμο και στην πατρίδα μας έχουν μεγαλώσει τον αριθμό των γυναικών που κατέχουν σημαντικές θέσεις στο πολιτικό προσκήνιο των Κυβερνήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συνδικαλισμού και σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων.

Και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα έφερε στις κοινωνίες μας, δεδομένου ότι δεν πέρασε ούτε ένας αιώνας, που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και η Ελληνική Πολιτεία κατοχύρωσε συνταγματικά την ισοπολιτεία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πλέον, σήμερα, υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των εκλογών, δίνοντας τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί, να ακουστεί και να ασκήσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό λειτούργημα το σύνολο των πολιτών.

Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία δεν έχει φτάσει ακόμη σε ιδανικά επίπεδα, κι αυτό καταγράφεται στις καταγγελίες για πράξεις βίας εναντίον τους και με τις γυναικοκτονίες που συνταράζουν την καθημερινότητά μας.

Ο αγώνας, λοιπόν, συνεχίζεται και δεν είναι αγώνας που πρέπει να δίνουν μόνες τους οι γυναίκες.
Είναι συνολικός αγώνας για να αλλάξουν κάποιες άρρωστες, εδραιωμένες απόψεις, οι οποίες είναι παραφωνίες στην κοινωνία μας και μάς καλούν όλους, από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε, να διδάσκουμε με τον τρόπο μας τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση.

Απαιτείται να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των γυναικών,
να επενδύουμε στις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, να έχουμε μηδενική ανοχή στον σεξισμό και στην σεξουαλική παρενόχληση, ώστε να σπάσουν οριστικά όλα τα εξουσιαστικά ταμπού του ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος.

Κυρίες, κύριοι

Σήμερα κληθήκαμε να βραβεύσουμε συμβολικά 7 γυναίκες, που υπηρέτησαν τον πολιτικό βίο μας και την κυρία Βούλα Πατουλίδου, που συνεχίζει να τρέχει στον πολιτικό στίβο, ενισχύοντας δυναμικά τον αγώνα για την άρση των κοινωνικών εμποδίων, ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Πατουλίδου και ο κύριος Κώστας Παπακοσμάς θα προσπαθήσουν να μας δείξουν τις δυσκολίες που έχει η εξίσωση τής εμπλοκής των γυναικών στην πολιτική ζωή μας. Κι είναι χρέος όλων μας να τη λύσουμε αυτήν την εξίσωση”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, η γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Χριστίνα Ταβουλτσίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Έλσα Βακιρτζή, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Βασίλης Λεμονίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο σύμβουλος Ανάπτυξης του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, η Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, η επικεφαλής της παράταξης “Ώρα Δημιουργίας”, Αναστασία Ιωσηφίδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Παρουσιάστρια: Μαρία Μακέδου

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία η 1η Αποκριάτικη Παρέλαση στον Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΕπιτέλους θα μιλήσει κανείς γι’αυτό το “σχέδιο καταστροφής” της πόλης μας;