Στην αναλυτική προβολή των εργασιών αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, του επονομαζόμενου εμβληματικού έργου της ΔΕΥΑΚ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, προχώρησαν το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσία του Προέδρου της επιχείρησης, Απόστολου Χρόνη.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το έργο της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την καθοριστική σημασίας συνδρομή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τον ομολογουμένως φιλόδοξο στόχο της διοίκησης μας.

Η στενή του συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο” υπογράμμισε ο κ. Μουριάδης “είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί το ποσό των 14.580.000 ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Με την εκτέλεση του εμβληματικού έργου, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 με την εργοληπτική εταιρία ΤΕΚΑΛ, η πόλη της Καβάλας θα διαθέτει καινούριο δίκτυο ύδρευσης σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της.

Κατά αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό με την ήδη εκτελούμενη Πράξη “Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διορροών (τηλεέλεγχος / τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Καβάλας”, οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν, ενώ παράλληλα θα μειώσουμε και τις απώλειες του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος”.
Τέλος, ο κ. Μουριάδης, αναφερόμενος στο πραγματικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε σταθερή βάση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας, τόνισε με έμφαση ότι “μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του τόπου μας και να τον καταστήσουμε περισσότερο ελκυστικό για τους δυνητικούς επισκέπτες της περιοχής μας”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως “πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Καβαλιωτών, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της πόλης” και πρόσθεσε “είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω τη δημοτική αρχή της Καβάλας, όπως και κάθε άλλη δημοτική αρχή να μου το ζητήσει”, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου “ήταν πολύτιμη η στήριξη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου”.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη διαχρονική στήριξη των προσπαθειών που καταβάλει η επιχείρηση για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Καβάλα, καθώς μετά από πολλά χρόνια αλλάζει σελίδα στον τομέα των υποδομών που διαθέτει η ΔΕΥΑΚ, και σημείωσε πως “το εμβληματικό έργο της ΔΕΥΑΚ ανταποκρίνεται σε μία ολιστική προσέγγιση επίλυσης ιεραρχημένων υδρευτικών προβλημάτων, είναι συμβατό με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας, τις κατευθύνσεις και αρχές της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα ύδατα καθώς και των λοιπών Οδηγιών που σχετίζονται με τη διαχείριση υδάτων, χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και βιωσιμότητα και συμβάλει στην πρόσβαση σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό για ανθρώπινη κατανάλωση”.

Κλείνοντας, ο κ. Χρόνης απένειμε τα εύσημα στη γενική γραμματέα του Δήμου Καβάλας, Χριστίνα Ταβουλτσίδου, τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ, Άγγελο Λογκάρη και το προσωπικό της επιχείρησης για την άρτια προετοιμασία και την έγκαιρη διευθέτηση όλων των λεπτομερειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΕΥΑΚ

Το έργο ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, προβλέπει:
παρεμβάσεις συνολικού μήκους 192.000 μέτρων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, σε τρεις περιοχές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καβάλας (Κεντρική – Εμπορικό Κέντρο Καβάλας, Άγιος Ιωάννης, Αγία Βαρβάρα, Πεντακόσια / Δυτική – Αγία Παρασκευή, Άγιος Λουκάς, Νεάπολη / Ανατολική – Περιγιάλι)
κατασκευή 8.001 νέων ιδιωτικών συνδέσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 31.800 ενεργά υδρόμετρα συντήρηση δέκα (10) υφιστάμενων δεξαμενών ύδρευσης στην πόλη της Καβάλας

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

18.055.200 ευρώ
Δημοπράτηση: 12/4/2021
Υπογραφή σύμβασης: 15/12/21
Περαίωση εργασιών: 14/12/23
Ωφελούμενοι: 42.000 πολίτες, οι οποίοι σε βάθος 20ετίας αναμένεται να αυξηθούν σε 59.000, και οι εποχικοί που στην περιοχή του έργου είναι ιδιαίτερα αυξημένοι λόγω του έντονα τουριστικού χαρακτήρα της.

Ανάδοχος: ΤΕΚΑΛ Α.Ε.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση ανακατασκευής του εσωτερικού δικτύου με το προτεινόμενο έργο είναι προφανή:
Με τη μείωση των διαρροών θα ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης. Οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και για συντήρηση του δικτύου θα μειωθούν.
Στο νέο δίκτυο θα είναι εφικτή η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των διαρροών ώστε να γίνεται ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων της περιοχής.
Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις για συντήρηση του δικτύου θα είναι πλέον εύκολες, ελάχιστου κόστους και δεν θα απαιτούν την διακοπή υδροδότησης σε μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Οι πιέσεις λειτουργίας του δικτύου θα είναι σε κανονικά πλαίσια και δεν θα προκαλούνται βλάβες που απαιτούν σήμερα άσκοπες δαπάνες και απασχόληση προσωπικού.
Η ύπαρξη του δευτερεύοντος δικτύου θα ελαχιστοποιήσει τις βλάβες του πρωτεύοντος δικτύου και θα μειώσει τις απαιτούμενες δαπάνες σύνδεσης των νέων ιδιωτικών παροχών. Ελαχιστοποίηση των κινδύνων επιμόλυνσης του πόσιμου νερού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης Καβάλας, για πρώτη φορά μελετήθηκε συστηματικά στο σύνολό του, επί Δημαρχίας του κ. Ευάγγελου Ευαγγελίου, από τον Πολιτικό Μηχανικό, Καθηγητή Υδραυλικής ΕΜΠ, και μετέπειτα Υπουργό κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, στις αρχές του ’70, με πληθυσμό κορεσμού 115.000 άτομα.
Η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή ενός δικτύου για το Παλιό και πέντε ανεξάρτητων δικτύων για την υδροδότηση της πόλης Καβάλας, χωρίς τις νέες συνοικίες του Περιγιαλίου, της Καλαμίτσας και της Νεάπολης.
Στα τριάντα χρόνια που ακολούθησαν κατασκευάσθηκε ένα μεγάλο τμήμα των δικτύων που προέβλεπε η παραπάνω μελέτη, από τα οποία όμως ένα μικρό μέρος τέθηκε σε λειτουργία λόγω χρήσης σωλήνων από αμιαντοτσιμέντο (ΑΖ). Απεναντίας η υδροδότηση των νέων συνοικιών, Καλαμίτσας, Νεάπολης, Περιγιαλίου γίνονταν με αποσπασματικές μελέτες, πέραν της εγκεκριμένης.

Μετά την ίδρυση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., το 1984, επί Δημαρχίας του κ. Λευτέρη Αθανασιάδη και την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία, το 1990, των πρώτων σημαντικότατων έργων αποχέτευσης (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων πόλης Καβάλας, Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός με τα Αντλιοστάσια Αποχέτευσης Ακαθάρτων Α1 –Α5, κ.λπ.), ξεκίνησε η προετοιμασία για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης αντικατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, το οποίο εμφάνιζε μια σειρά προβλημάτων που οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι αποτελείται από ένα δαιδαλώδες σύστημα αγωγών διαφόρων υλικών (χυτοσίδηρο, χάλυβα, αμιαντοτσιμέντο, πλαστικό) ανεπαρκών διαμέτρων και κακής σχεδίασης.

Έτσι, το έτος 2000, επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Εριφυλλίδη, ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης ύδρευσης του Καποδιστριακού πλέον Δήμου Καβάλας, στον μελετητή Πολιτικό Μηχανικό κ. Αγγελούδη Άγγελο.

Από το 2005 έως και σήμερα, με Δημάρχους τους κ.κ. Στάθη Εριφυλλίδη – Κωστή Σιμιτσή – Δήμητρα Τσανάκα και Θόδωρο Μουριάδη αντικαταστάθηκε, στην πόλη της Καβάλας, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις εξής περιοχές:
Περιγιαλίου (Βορειοδυτικός τομέας) – Αγίου Αθανασίου – Αγίου Κωνσταντίνου – Τιμίου Σταυρού – Παναγία – Ραψάνη – Χίλια – Υψηλή Ζώνη – Μέση Κεντρική Ζώνη – Κηπούπολη.

Προηγούμενο άρθροΑνέστης Δημητριάδης: Πανηγυρικό το κλίμα της επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου και του Βύρωνα
Επόμενο άρθροΑναβάλλεται η εκδήλωση της ΔΕΕΠ με ομιλητή τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο