Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε για τελευταία φορά από το Παλάτι της. Στις 16:22 ακριβώς η λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή θα ξεκινήσει από το Μπάκινγχαμ προς την κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου όπου η σορός της Βασίλισσας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η πομπή θα διασχίσει μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά. Θα τη συνοδεύουν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή θα ακολουθούν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της πομπής θα ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ θα χτυπά και η καμπάνα του Big Ben. Το φέρετρο θα βρίσκεται πάνω σε κιλίβαντα και θα είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

Δείτε ζωντανά από το BBC

Στο κοινοβούλιο, θα υποδεχθούν την σορό της Βασίλισσας ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο Μπάκινγχαμ οδικώς και στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της ημέρας της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά –έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο– πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. Όμως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μουριάδη – Δοξάκη μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η 36η Πανελλήνια Συγκέντρωση των ιδιοκτητών Vespa
Επόμενο άρθροΕθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της Ελληνικής Ροταριανης Περιφέρειας 2475, Ιωάννη Κατσογιάννη, στο Δημαρχείο Καβάλας