Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (05/05), στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, η 8η Περιφερειακή συνάντηση εργασίας εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο του έργου “CHERISH”, το οποίο αφορά στη δημιουργία ευκαιριών περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των αλιέων της Περιφέρειας ΑΜΘ αφενός σε θέματα που άπτονται της θαλάσσιας οικολογίας και της διαχείρισης Αλιείας, και αφετέρου σε δράσεις συνεργασίας μεταξύ αλιέων και αλιευτικών περιοχών.
Η ΜΚΟ Ενάλεια και συγκεκριμένα ο εκπαιδευτής, Σταμάτης Κοτσαρίνης και η Άννα Ιωαννίδου ως στέλεχος της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. – Ο.Τ.Α ankavala, είχαν την ευθύνη για την παρουσίαση των ανωτέρω θεματικών.
Παρόντες στη συνάντηση φορέων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής Π-ΑΜΘ, Ανδρέας Καραγιώργης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής, η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου και Υπεύθυνη του έργου, Ιώ Χατζηβαρύτη, η Ιστορικός – Εθνολόγος και Υπάλληλος του Δήμου Καβάλας, Ευφροσύνη Μπόσκου, η συνυπεύθυνη του έργου Δρ. Ηλέκτρα Σιμιτσή, τα μέλη της συνδιοργανώτριας ΜΚΟ @Enaleia, Νίκος Θέραπος και Ζέτα Καμπαρίδη, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ΟΛΚ Δρ. Θυσιάδου Άννα, η Γεωργία Τζατζάρη από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Δημωφέλεια, η Σούζη Μαυρομμάτη από το Επιμελητήριο Καβάλας και η Γεωργία Κανελλοπούλου, η οποία εκπροσώπησε το petritisecomuseum στην Κέρκυρα.
Φυσικά, δήλωσαν ενεργά το παρών τους εκπρόσωποι των αλιευτικών κοινοτήτων της περιοχής, όπως ο κ. Εμμανουήλ Καλφόπουλος από τον αλιευτικό συνεταιρισμό Πόρτο Λάγους, ο Ιωάννης Σταματιάδης από το πανελλήνιο κέντρο υποβρύχιας φωτογράφισης, ο Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Καβάλας, οι Αρβανιτάκης Σταύρος και Νταρακτσής Μιχαήλ από τον αγροτικό συνεταιρισμό Κεραμωτής και ο κ. Αλέξης Ελεθερίου από τον πολιτιστικό σύλλογο Καλλιράχης Θάσου.
Πέραν της ενημέρωσης, ουσιαστική εισφορά της συνάντησης αποτέλεσε η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών των αλιέων της Περιφέρειας, με στόχο την εξεύρεση πιθανών λύσεων. Ως αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος τόσο με τον εκπαιδευτή της ΜΚΟ Ενάλεια, όσο και με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης όπου και διατυπώθηκαν προτάσεις για την βελτίωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των αλιέων και την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων.
Κάποια από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της συνάντησης αφορούν την αναγκαιότητα υποστήριξης από την περιφέρεια και επιδότηση του αλιευτικού επαγγέλματος το οποίο υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους των αλιέων που παρευρέθηκαν στη συνάντηση.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι όλοι οι εμπλεκόμενο φορείς ανέφεραν ότι το CHERISH αποτελεί εξέχουσα ευκαιρία για την ανάδειξη της αλιείας ως πολιτιστικού αγαθού, ενώ συμφώνησαν τόσο για την αναγκαιότητα συνεργασιών ώστε να καλλιεργηθεί η αίσθηση της αλιευτικής παράδοσης μέσω εξιστορήσεων όσο και για την αποτελεσματικότερη προώθηση και διαχείριση του αλιευτικού προϊόντος.
Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του έργου cherish project αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 6-7 Ιουνίου. Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθούν και εταίροι του έργου από την Ολλανδία και την Λετονία οι οποίοι θα επισκεφθούν τις αλιευτικές κοινότητες της περιοχής ώστε να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια ως προς την αλιεία, τόσο σε πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο, καθώς και να γνωρίσουν τα αλιευτικά προϊόντα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.