Η ολοκλήρωση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, οι ενέργειες της Π.Ε. Καβάλας για ένταξη καλλιεργειών όπως αμύγδαλα, φασόλια και σόγια στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, οι διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της Π.Α.Μ.Θ. της μη επιστρεπτέας προκαταβολής και η ενημέρωση για την πορεία των έργων της αντιπλημμυρικής θωράκισης στο νησί της Θάσου, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (29/10) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το 2020, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2021, από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που θα καταγραφούν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ

Για το δεύτερο θέμα σχετικά με  τις ενέργειες που έχει κάνει η Π.Ε.Κ. για την ένταξη των καλλιεργειών, όπως φασόλια, αμύγδαλα και σόγια στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε: «Η Π.Ε. Καβάλας έχει δυναμικές καλλιέργειες που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημά της σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες και ιδίως σε καλλιέργειες που έχουν άμεση σχέση με ακτινίδια σπαράγγια, σταφύλια, αμύγδαλα, ελιές και ελαιόλαδο. Με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τοπικό παράρτημα του ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας, έγινε μια συνάντηση και συντάχθηκε ένα πρακτικό που έλεγε ότι οι καλλιέργειες όπως στα φασόλια (ξερά), υπάρχει μια μείωση παραγωγής στο 50%. Υπήρξε μείωση στην σόγια πάνω από 70% και στα αμύγδαλα μείωση 70%, στους Δήμους Νέστου, Παγγαίου και στους Φιλίππους. Αυτή η εκτίμηση έγινε από την αρμόδια επιτροπή και εστάλη στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιστολή, με την οποία ασκούνται πιέσεις, ώστε οι καλλιεργητές αυτών των καλλιεργειών να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ για το 2020 και να αποζημιωθούν. Τα ΠΣΕΑ να πούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα de minimis. Φέτος υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό για τα σταφύλια που έχουν μείωση της τιμής και των εξαγωγών σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. Αυτό μας δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γι αυτό και ζήτησα να συνταχτεί ένα πόρισμα από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε και το σταφύλι να ενταχθεί στον κανόνα de minimis».

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Αναφορικά με τα έργα της αντιπλημμυρικής θωράκισης στο νησί της Θάσου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε: «Στις 27 Οκτωβρίου πήγαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών στη Θάσο και κάναμε επιτόπια επιθεώρηση διαφόρων κοινοτήτων, όπου ξεκίνησε ο καθαρισμός των χειμάρρων και των ρεμάτων. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. έχει χρηματοδοτήσει με το ποσό των 330.000 ευρώ τον καθαρισμό των ρεμάτων για το νησί, καθώς επίσης και με 230.000 ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θάσου. Αυτά τα έργα ξεκίνησαν και πολλά εξ αυτών ήδη εκτελούνται για να θωρακίσουμε την προστασία των περιουσιών και της υγείας των κατοίκων στο νησί σε κοινότητες όπως της Καλιράχης, του Πρίνου, της Παναγίας, του Λιμένα. Ήδη έχουν γίνει μισθώσεις μηχανημάτων και καθαρίζονται τα ρέματα. Αυτό το βλέπουν όλοι στο νησί της Θάσου. Μάλιστα προχθές ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού με στύλους και κολώνες στον κόμβο της Ποταμιάς, ώστε να προστατέψουμε τους οδηγούς που διέρχονται από το σημείο αυτό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Σε σχέση με το θέμα που αφορά την μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε: «Είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα και αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στην Α.Μ.Θ. το 95% είναι σ’ αυτή την κατάσταση, δηλαδή 37.000 επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ειδικότητες, όπως οι οδηγοί ταξί, οι δικηγόροι, μηχανικοί, ή κομμωτές δεν θα πάρουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ που δίνει η δική μας Περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν αντιδράσεις σε πολλές Περιφέρειες. Όποια απόφαση και να παρθεί είναι μια πολιτική απόφαση που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο όλων των επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε πολλές Περιφέρειες. Εμείς εδώ όμως σε αντίθεση με την Αττική θα χρηματοδοτήσουμε τους αυτοαπασχολούμενους. Εμείς όταν σχεδιάσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 45 εκ. ευρώ, είδαμε τι χρήματα πηγαίνουν σε άλλες Περιφέρειες και θα δούμε ότι στην Α.Μ.Θ. τα ποσά είναι πολύ σημαντικά. Οι άλλες περιφέρειες παίρνουν από 3 – 40 εκ. ευρώ και εμείς παίρνουμε 45 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση» .

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ένα άλλο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση, είναι ότι αναφέρεται πως στις άλλες Περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά αυτό είναι λάθος. Μόνο στον τομέα του Τουρισμού έχουμε 5.000 επιχειρήσεις και στην Π.Ε. Καβάλας έχουμε 2.277 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό. Δεν θα μπορούσαμε να τις αποζημιώσουμε όλες. Εδώ γίνεται το λάθος, γιατί θεωρείται δεδομένο πως στις άλλες Περιφέρειες, θα αποζημιωθούν όλες και οι εποχικές. Μια επιχείρηση εστίασης, στην παραλία Οφρυνίου σίγουρα θα πάρει 2.000ευρώ, ενώ μια άλλη που βρίσκεται στην Ασπροβάλτα θα πάρει 50.000 ευρώ. Αυτό είναι ψέμα γιατί εκεί υπάρχει η συγκριτική αξιολόγηση και η μοριοδότηση. Όλοι ελπίζουν πως θα αποζημιωθούν στις άλλες Περιφέρειες, ενώ επί του πρακτέου το 90% αυτών των επιχειρήσεων θα μείνει απ’ έξω. Επομένως είναι ένα καλό πρόγραμμα που ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου και σε πρώτη φάση δεν θα χρειαστεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό θα χρειαστεί στη δεύτερη φάση όταν υπάρξει η έγκριση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Αντωνιάδης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Καλούμε τους μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις 4 Νοεμβρίου που ξεκινά το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ακούστηκε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια μελετητικά γραφεία που ζητάνε 200 – 300ευρώ για να κάνουν τις αιτήσεις και πρέπει να πω, πως αυτό συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Στην δική μας Περιφέρεια το πρόγραμμα είναι απλούστατο, με μια αίτηση, δυο δικαιολογητικά και μετά έρχονται τα χρήματα που είναι ευρωπαϊκά από το Ε.Σ.Π.Α. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε επομένως, είναι να πούμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια βεβαίωση οφειλής σε πρώτη φάση», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Αντωνιάδης.  

Προηγούμενο άρθροΔιανομή τροφίμων για τους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει στο πλευρό του Φίλιππου Αναστασιάδη ο Στέργιος Κεχαγιάς- Αναλαμβάνει ως ειδικός σύμβουλος