Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο, το εμβληματικό αυτό ελληνικό προϊόν, ανέλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου βρίσκεται ο πλέον ανερχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας όσον αφορά στην ελαιοπαραγωγή. Πρόκειται για μία έκθεση με 33 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από 18 τυποποιητές της εν λόγω Περιφέρειας, τα οποία θα μπορούν να δοκιμάσουν ελεύθερα όσοι παρευρεθούν στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 κατά τις ώρες 17:00-21:00.

Μια τέτοιου είδους παρουσίαση-γευστική δοκιμή γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή και απευθύνεται σε καταναλωτές, αλλά και σε επαγγελματίες που πωλούν ή χρησιμοποιούν τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Σκοπός είναι να γνωρίσουν προϊόντα που βραβεύονται επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας και εκτός από υψηλή ποιότητα επιδεικνύουν σαφή αρωματική και γευστική διαφορετικότητα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

Τα περισσότερα από τα 33 αυτά ελαιόλαδα παράγονται από γηγενείς ποικιλίες ελιάς, όπως η Χαλκιδικής και η Θάσου. Αυτά από Χαλκιδικής, που κάνει δεύτερη καριέρα στην ελαιοπαραγωγή, αφού ως βρώσιμη διαπρέπει ανέκαθεν, είναι φρουτώδη και πικάντικα, με αρώματα πράσινου αμύγδαλου, φύλλων ελιάς, συκιάς και ντομάτας και φρέσκων βοτάνων. Της Θάσου είναι συνήθως πιο γλυκά, λιγότερο πικάντικα και διακρίνονται για τα αρώματα κόκκινου μήλου, χαμομηλιού, αποξηραμένων ανθών και γλυκού κόκκινου πιπεριού.

Οι ελαιώνες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αριθμούν περί τα δύο εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 30.000 περίπου στρέμματα. Αφορούν, ουσιαστικά, τρεις περιοχές, των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου-Καβάλας, κατά σειρά μεγέθους. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια η επανάκαμψη των ιστορικών αυτών ελαιώνων, οι οποίοι ξεκινούν πραγματικά από τη θάλασσα και σκαρφαλώνουν στα βουνά, είναι εντυπωσιακή.

Η παρουσίαση-γευστική δοκιμή ελαιολάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τελεί υπό την αιγίδα του Athena International Olive Oil Competition, του μοναδικού διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου της Ελλάδας που διοργανώνει ετησίως από το 2016 η εταιρεία επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων Vinetum.

H διεθνούς εμβέλειας επιτροπή του, που φέτος θα αξιολογήσει περί τα 530 ελαιόλαδα, είναι 30μελής, με 10 κριτές από την Ελλάδα και 20 από 14 ακόμα χώρες, οι οποίοι θα παρίστανται στην παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, διότι φέτος και ο Athena διεξάγεται στην Καβάλα, 4-5 Μαΐου 2023, στον ίδιο χώρο, στο κτήριο της Μεγάλη Λέσχη Καβάλας την οποία παραχωρεί για τις εκδηλώσεις αυτές ο Δήμος Καβάλας, υποστηρικτής της παρουσίασης-γευστικής δοκιμής ελαιολάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Προηγούμενο άρθροΜαίρη Χατζηκωνσταντίνου – Make-A-Wish: Η Καβάλα έκανε μια μεγάλη ευχή
Επόμενο άρθροΕπέτειος εργατικής Πρωτομαγιάς – Κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο Πεσόντων του Δημοτικού Κήπου