Νέα επέκταση, κατά 26 χιλιόµετρα, του φράχτη στον Εβρο σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , σε συνεργασία µε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και µε συναρµόδιους φορείς, για να θωρακιστούν 64 από τα συνολικά 190 χιλιόµετρα της µεθορίου, ενώ η πρόβλεψη είναι για επέκταση του χαλύβδινου κιγκλιδώµατος σε όλο το µήκος της βόρειας συνοριογραµµής µε την Τουρκία.

Οπως επεσήµανε πρόσφατα ο υπουργός κ. Τ. Θεοδωρικάκος, το διάστηµα Απριλίου – Νοεµβρίου 2021 πραγµατοποιήθηκαν 143.472 αποτροπές παράνοµης εισόδου στη χώρα από τον Εβρο, καταγράφοντας αύξηση 45% σε σχέση µε πέρυσι, άρα «καθόλου δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η επιχείρηση επανάληψης γεγονότων παρόµοιων µε εκείνα που συνέβησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020», επεσήµανε.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δύο εβδοµάδες, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ζήτησαν µαζί µε τον υπουργό Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη, τη χρηµατοδότηση του έργου σε επιλεγµένα σηµεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών. Επίσης, θα γίνει επισκευή – ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εµποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (στο βόρειο τµήµα του Εβρου).

Προσλήψεις

Παράλληλα, το προσεχές διάστηµα θα ξεκινήσει ο διαγωνισµός για την πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη φρούρηση πέριξ του ποταµού, µαζί µε ακόµα 400 φρουρούς, 265 αστυνοµικούς από τη ∆ιεύθυνση της Ορεστιάδας και 135 από την Αλεξανδρούπολη, ενώ 300 ήδη περιπολούν στους νοµούς της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το επόµενο µέτρο αφορά την επέκταση του αυτοµατοποιηµένου συστήµατος επιτήρησης στο τµήµα των ελληνοτουρκικών συνόρων που είναι παραποτάµιο, στον Εβρο, καθώς και την άµεση διασύνδεση των περιφερειακών κέντρων ολοκληρωµένης διαχείρισης συνόρων και µετανάστευσης.

Το συγκεκριµένο έργο, προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ, πρόκειται να παραληφθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι αστυνοµικές µονάδες των συνόρων µε οχήµατα διαφόρων τύπων, θερµικές κάµερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλµών, συστήµατα CCTV και κινητή µονάδα σάρωσης οχηµάτων για τον εντοπισµό τυχόν κρυµµένων παράνοµων µεταναστών.

Ιδιαιτερότητες

Σύµφωνα µε τους στρατιωτικούς – επιχειρησιακούς χάρτες της περιοχής, υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στα σηµεία όπου σχεδιάζεται η επέκταση. Συγκεκριµένα, το δάσος στις Καστανιές δεν έχει περιφραχθεί και έχει παρατηρηθεί ότι από εκεί γίνονται απόπειρες παράνοµης εισόδου. Νοτιότερα, εκεί όπου η γραµµή βρίσκεται στη µέση κοίτη του ποταµού, περνώντας κοντά από το ∆ιδυµότειχο, το Σουφλί και τις Φέρες, η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και το πλέγµα αρδευτικών καναλιών δηµιουργεί «τρύπες» στο σύνορο.

Κατά καιρούς, µάλιστα, λόγω γεωλογικών µεταβολών, ο Εβρος µετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα, δηµιουργώντας προσχώσεις και περιοχές αµφισβητούµενες εκατέρωθεν. ∆ηλαδή, µε τη µετακίνηση παραχωρείται έδαφος πότε στην Ελλάδα και πότε στην Τουρκία. Εκεί, σε αρκετά σηµεία στο ποτάµι υπάρχουν προσβάσεις και θα µπορούσε κάποιος να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος µε µια πλαστική βάρκα ή κολυµπώντας και όχι µόνο τις περιόδους µε ξηρασία. Γι’ αυτό, εκτός από τη φυσική παρουσία, που, όπως είναι κατανοητό, δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη αυτή την έκταση, «απαιτείται να εγκατασταθούν κάµερες στο µεγαλύτερο µέρος του ποταµού και αποτρεπτικά εµπόδια (π.χ., συρµατοπλέγµατα) στις όχθες που παρουσιάζουν εύκολη πρόσβαση».

Οσο, δε, για τις Φέρες, λόγω της ευθυγράµµισης, δηµιουργήθηκε τουρκικό προγεφύρωµα ανάλογο µε αυτό στις Καστανιές, το οποίο περιλαµβάνει έκταση περίπου
8.500 στρεµµάτων.

Στην περίµετρο της ακριτικής κωµόπολης, στην παλαιά κοινότητα Πέπλου, τον Σεπτέµβριο του 2018 είχαν συλληφθεί δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που αφέθησαν ελεύθεροι, ενέργεια η οποία προφανώς δεν ήταν άσχετη από αυτή δύο Ελλήνων αξιωµατικών που 8 µήνες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί από Τούρκους στο προγεφύρωµα του Καραγάτς και παρέµειναν επί 6 µήνες στα µπουντρούµια της γείτονος. Η ύψωση τείχους κρίνεται ως άµεσης προτεραιότητας από τις Ενοπλες ∆υνάµεις.

Προηγούμενο άρθροΣαρωτικές αλλαγές: Οι νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης- Ποιοί αποχωρούν ποιοί μετακινούνται
Επόμενο άρθροΑπό 3 έως 16/01 τα νέα μέτρα – Έως τις 12 εστίαση και διασκέδαση – Διπλή μάσκα σε εργαζόμενους στην εστίαση και τηλεργασία έως 50%