Σε επαγρύπνηση βρίσκονται 7 νησιά και η Καβάλα καθώς ένας 25χρονος ο οποίος είχε γυρίσει από το Λονδίνο, έσπασε την καραντίνα ταξιδεύοντας στις 20/3 στην Ικαρία με το Blue Star Mykonos.

To πλοίο «Blue star Mykonos με το οποίο ταξίδεψε ο 25χρονος ξεκίνησε το δρομολόγιο του την Παρασκευή 20 Μαρτίου από Πειραιά και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως έχει περάσει από Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Καβάλα.

Σε επτά νησιά και στην Καβάλα ιχνηλατούν τις επαφές που ενδεχομένως είχε ο 25χρονος από την Ικαρία ο οποίος έχει προσβληθεί από κορωνοιό και νοσηλεύεται. Ο νεαρός είχε πρόσφατα επιστρέψει από την Βρετανία και έσπασε την καραντίνα, για να μεταβεί στην Ικαρία. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό.

Ο νεαρός, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με αεροσκάφος και μέσα σε ειδική κάψουλα, κατά την παραμονή του στο νησί είχε κινηθεί στις περιοχές Ράχες και Άγιο Πολύκαρπο και είχε έρθει σε επαφή με ντόπιους.

Ο δήμαρχος Ικαρίας με σχετική ανάρτηση του στο Facebook ζητά σε όποιον βρισκόταν στο ίδιο πλοίο από τις 20 Μαρτίου με τον 25χρονο ασθενή να παραμείνει στο σπίτι του σε απομόνωση και να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο.

Ήδη στη Λήμνο αναζητούνται τα δεκαέξι άτομα που αποβιβάστηκαν εκείνη την ημέρα στο νησί ώστε να τεθούν άμεσα σε καραντίνα.

Με αφορμή το περιστατικό στην Ικαρία, αλλά και τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί της Μυτιλήνης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής ζητά από εδώ και πέρα να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδέψουν προς τα νησιά ανεξάρτητα από το εάν έρχονται ή όχι από το εξωτερικό.

Και σε άλλα όμως νησιά της Ελλάδας υπάρχει μια ανησυχία που μπορεί να μην έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα , σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο όμως οι δομές υγείας τους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Σε καραντίνα έχουν μπει οι ναυτικοί του πλοίου «Θεολόγος Π» καθώς δύο μέλη του πληρώματος εμφάνισαν συμπτώματα. Από το πλοίο είχαν αποβιβαστεί 17 επιβάτες στην Άνδρο, 13 στη Μύκονο και 8 στην Τήνο.

Οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ικαρίας  (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π), απευθύνει θερμή παράκληση  σε όλους όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20/03 με το πλοίο BLUE STAR MYCONOS, σε όλους όσους ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον νεαρό άνδρα αλλά και σε όλους όσους έχουν έρθει στο νησί το τελευταίο διάστημα να παραμείνουν στη οικίες τους για 14 ημέρες. Ας αναλογιστούμε την εθύνη που μας αναλογεί και ας βοηθήσουμε στην αποφυγής διασποράς του ιού.

Η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Αεροδρόμιο και η Πυροσβεστική καλούνται να ενημερώνουν τους πολίτες  κατά την άφιξη τους  στο νησί όσον αφορά την υποχρεωτική διαδικασία κατ’ οίκον περιορισμό  που πρέπει να ακολουθήσουν στην οικία τους για 14 ημέρες καθώς και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του περιστατικού με covid 19 και η ενημέρωση των κατοίκων που ήρθαν σε επαφή μαζί του καθώς  και των επιβατών που ταξίδεψαν με το δρομολόγιο του πλοίου Νήσος Μύκονος την Παρασκευή 20/3/20020 από Πειραιά προς Ικαρία.

Όπως ξαναείπαμε το μόνο αντίδοτο στη μετάδοση της λοίμωξης του κορωνοϊού και η μόνη έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους γύρω μας είναι η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή στο σπίτι.  

Με πληροφορίες από το megatv.com

Προηγούμενο άρθροΑυτόματες ταίστρες τοποθέτησε ο φιλοζωικός σύλλογος ΝΩΕ στην Ν.Ηρακλείτσα με τη βοήθεια των κατοίκων
Επόμενο άρθροΟ πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη Λέσβο